ROTTERDAM - PSV blijft punten verspelen in de Nederlandse competitie. Na de nederlagen tegen Roda JC en AZ volgde zondagmiddag een gelijkspel tegen Sparta. De Brabanders lieten twee punten achter in Rotterdam: 1-1. De competitie vaart er wel bij.

Nummer twee Ajax heeft nog maar drie punten achterstand op de koploper. AZ volgt op vier punten.

Vlak voor de winterstop wist PSV-trainer Ronald Koeman het nog zeker. De kans dat PSV in de tweede seizoenshelft vier wedstrijden zou verliezen achtte hij nihil. De Eindhovenaren kenden een uitstekende eerste seizoenshelft en namen een riante voorsprong op de belangrijkste achtervolgers Ajax en AZ. De regerend landskampioen lag elf punten voor op Ajax, AZ volgde op twaalf punten.

Titel

Nu enkele weken later is het uitzicht op de titel al wat minder helder geworden. PSV blijkt ineens niet meer de trefzekere machine die het voor de korte winterstop was. Na een overwinning op SC Heerenveen volgden verliespartijen tegen Roda JC en AZ.

Vooral het verlies tegen de Alkmaarders van coach Louis van Gaal kwam hard aan in Eindhoven. Het duel tegen Sparta leek de uitgelezen mogelijkheid om het enigszins geschonden blazoen weer van wat glans te voorzien.

Kloof

Bovendien had PSV de punten hard nodig om de kloof met AZ en Ajax in stand te houden. "Dan is het teleurstellend dat dat niet lukt", aldus Koeman. "Op papier is de titelstrijd nu weer geheel open. We zijn niet meer zo soeverein als voorheen. Tegenstanders hebben nu weer het idee dat er tegen ons wat te halen is. Dat was voor de winterstop niet zo."

Koeman was na afloop vooral ontevreden over de manier waarop zijn team reageerde nadat het op voorsprong was gekomen. Direct na rust schoot Jason Culina de 1-0 binnen. "Daarna hebben we niet doorgedrukt en hebben we Sparta terug in de wedstrijd laten komen", aldus Koeman. "Als je ons iets kunt verwijten, is het dat wel."

Impuls

Het was schrijnend om te zien dat Koeman eigenlijk geen mogelijkheden heeft om zijn elftal vanaf de bank een impuls te geven. De trainer wilde dolgraag een extra spits, maar toen het transferluik een aantal weken geleden sloot, stond Koeman nog met lege handen. De trainer moet hopen dat Arouna Koné en Jefferson Farfan fit blijven, anders heeft hij écht een groot probleem.

Zijn collega Wiljan Vloet had wél voetballers op de bank die zijn elftal beter maken. In de tweede helft bracht hij met Haris Medunjanin en Jason Oost avontuur in de ploeg. AZ-huurling Medunjanin schoot prompt de 1-1 binnen. "Wij hebben zulke spelers inderdaad niet" zei Koeman na afloop. "Maar dat weten we, dus heeft het weinig zin om er nog lang bij stil te staan."

Verschil

Blijft over dat het verschil tussen PSV voor en PSV na de winterstop enorm groot is. In de eerste seizoenshelft lukte vrijwel alles bij de Eindhovenaren. Nu sleept het elftal zich moeizaam voort. Koeman: "Dat Latijnse dat vaak zo geroemd is, gaat nu een beetje tegen ons werken. We vertrouwen er soms te veel op dat er vanzelf een beslissend moment in de wedstrijd komt. Terwijl je bij 1-0 hartstikke kwetsbaar bent."

Koeman weet dat een overwinning alles weer anders kan maken. "Maar dan moeten we niet spelen zoals tegen Sparta. Want dat is niet de wijze waarop je kampioen wordt."