MELBOURNE - Anna Kournikova heeft maandag in de eerste ronde van de Australian Open in Melbourne haar eerste grandslamzege behaald sinds twee jaar. De 21-jarige Russin zegevierde met 6-1 6-2 over de Slowaakse Henrieta Nagyova.

De laatste triomf in een grandslam van de mannequin uit het tennis dateerde van de derde ronde in Melbourne 2001. Daarna was zij drie grote toernooien geblesseerd. In 2002 verloor ze in Melbourne, Parijs, Londen en New York telkens in de eerste ronde.

Perfect

Kournikova was happy met de overwinning die - min of meer - de enige verrassing was bij de opening van het vrouwentoernooi. "Ik speelde een perfecte wedstrijd", vertelde zij. De overwinning stemde haar mild, want ze onthulde in Melbourne het geheim over de tattoo op haar onderrug. Ze heeft er geen.

Inkttekening

Aan de vooravond van haar eerste optreden in Melbourne gonsde het van de speculaties over de inkttekening op haar lichaam. De eerste wedstrijddag zou zo warm worden (37 graden) dat ze beslist in weinig textiel gekleed zou gaan op de tennisbaan. Het publiek zou de lichaamskunst eindelijk kunnen waarnemen.

Warmtepleisters

Kournikova liet in haar tweedelig tennispakje inderdaad een deel van haar rug bloot. De nieuwsgierige kijkers zagen, net als bij vorige wedstrijden, een pleister. Verborg zij daaronder de tattoo? "Nee", zei Kournikova na aandringen door mediavertegenwoordigers. "Ik draag sinds twee jaar warmtepleisters tegen rugpijn. Ik heb niets op mijn rug staan. Sorry."

Venus Williams wint

Bij de eerste veertig partijen waren weinig verrassingen. Bij de vrouwen kwam de Amerikaanse Venus Williams met 0-3 achter in de eerste set tegen Svetlana Koetsnetsova maar daarna trok de de wedstrijd vlot naar zich toe (6-4 6-2).

Bij de mannen verdwenen twee geplaatste spelers. De Spanjaard Tommy Robredo (26e) verloor van de sterke Zuid-Afrikaanse routinier Wayne Ferreira: 7-5 0-6 3-6 4-6. De Roemeen Andrei Pavel (21e), mogelijke tegenstander van Sjeng Schalken in de derde ronde, gaf na 5 games bij 1-4 op tegen de Italiaan Renzo Furlan wegens een rugblessure.