DEN HAAG - Ajax heeft zondag de uitwedstrijd bij ADO Den Haag gewonnen. Invaller Klaas-Jan Huntelaar maakte in de zeventigste minuut de winnende treffer voor de nummer twee van de ranglijst.

Bekijk video

ADO Den Haag kwam in de elfde minuut op voorsprong dankzij een doelpunt van Santi Kolk. John Heitinga maakte in de 59e minuut de gelijkmaker van Ajax.

'Verdiend'

"We hebben verdiend gewonnen", stelde trainer Henk ten Cate van Ajax zondag na de uitzege op ADO Den Haag (1-2). "Maar we hebben het ons zelf wel onnodig moeilijk gemaakt. Dat is jammer."

Huntelaar

Met een van richting veranderd schot voorkwam Klaas-Jan Huntelaar dat Ajax zondag tijdens de inhaalrace op koploper PSV onnodig punten morste. De bij de Amsterdamse club voor even op het tweede plan geraakte spits maakte de winnende treffer in het door zijn ploeg gewonnen uitduel bij ADO Den Haag: 1-2.

Huntelaar vierde zijn doelpunt met een gebalde vuist in de lucht en een klein vreugdedansje. De topschutter van het vorige seizoen moest in het Zuiderpark eerst bijna een uur toekijken hoe een tegenvallende Ryan Babel in de punt van de aanval bij Ajax presteerde.

Trainer Henk ten Cate van Ajax liet Huntelaar na 58 minuten invallen. De spits had nog geen dertig tellen later geen aandeel in de gelijkmaker van John Heitinga. Hij zorgde in de zeventigste minuut wel voor het belangrijke tweede doelpunt van de Amsterdamse club.

Dapper ADO

Het dapper strijdende ADO Den Haag is na de zestiende competitienederlaag naar de laatste plaats van de eredivisie afgezakt. De club moet in de resterende tien duels voorkomen dat het volgend seizoen in het nieuwe stadion als gastheer van clubs uit de eerste divisie moet optreden.

Met veel begrip voor de gemeente Den Haag, de politie en de competitieleider van de KNVB keurde scheidsrechter Eric Braamhaar het kletsnatte veld in het Zuiderpark goed. Ook de arbiter had kennelijk gezien dat er ondanks de afwezigheid van Ajax-supporters honderden agenten op de been waren. Hij besefte kennelijk ook dat een nieuwe datum voor een duel tussen ADO Den Haag en Ajax niet zo vlug voor handen is.

Het kon Braamhaar tijdens de wedstrijd niet zijn ontgaan dat normaal voetballen op het speelveld van de thuisclub bijna onmogelijk was. Daarvoor smoorde de bal te vaak in de vele plassen. Ook met de langst mogelijke noppen gleden de spelers van beide clubs voortdurend onderuit.

In de aanloop naar lastige duels met onder anderen Werder Bremen, AZ en FC Twente verzuimde Babel het Ajax in het Zuiderpark gemakkelijk te maken. De spits mocht al na 46 seconden alleen op doelman Richard van Nieuwkoop aflopen. De vervanger van de geblesseerde Haagse doelmannen Stefan Postma, Robert Zwinkels en Josh Wagenaar keerde de slappe inzet van Babel.

Stekelenburg

Trainer Ten Cate vond dat zijn ploeg goed begon. "Maar we komen achter na een fout in de defensie", doelde hij op een blunder van Maarten Stekelenburg. Even na het geslaagde optreden van de vierde keeper van ADO den Haag ging Stekelenburg opzichtig in de fout. De eerste vervanger van Edwin van der Sar bij Oranje verliet volkomen onnodig zijn doel en kon vervolgens niet meer voorkomen dat Santi Kolk voor de openingstreffer zorgde: 1-0.

"Daarna verzuimden we tot vijf keer toe gelijk te maken", aldus Ten Cate. "Gelukkig herstelden we alles in de tweede helft en liepen we in de aanloop van de uitwedstrijd van woensdag tegen Werder Bremen ook niet nog meer schade op", aldus de oefenmeester die in Duitsland niet over Urby Emanuelson, Thomas Vermaelen en Zdenek Grygera kan beschikken. Edgar Davids is niet speelgerechtigd voor de UEFA-beker.

Leonardo

Voor het eerst in zijn periode bij Ajax haalde Leonardo zich de woede van zijn medespelers op de hals. Een zwaar geïrriteerde Edgar Davids maakte tot twee keer toe duidelijk dat de Braziliaan ook vrij moest lopen. Ook aanvoerder Jaap Stam bekritiseerde Leonardo in het openbaar.

Ten Cate hield Leonardo op het veld maar wisselde Babel en De Mul voor Perez en Huntelaar. De laatstgenoemde spits stond nog geen halve minuut in het veld toen Heitinga uit een hoekschop van Wesley Sneijder voor de gelijkmaker zorgde. De topschutter van het vorige seizoen zorgde in de zeventigste minuut wel voor de tweede treffer van Ajax en raakte even later ook nog de lat.