ENSCHEDE - FC Twente is in 2007 nog zonder puntverlies in de eredivisie. Ook de vierde competitiewedstrijd in het nieuwe jaar liep goed af voor de Tukkers. De nummer vier won voor eigen publiek dik verdiend van nummer vijf Feyenoord: 3-0.

Bekijk video

Voor FC Twente scoorden Jeroen Heubach en Kennedy Bakircioglu (twee). Het was de elfde zege in Enschede in twaalf competitiewedstrijden voor de Tukkers, die thuis alleen Roda JC (2-2) tot dusver een puntje gunden.

De achterstand van de Rotterdammers op de Tukkers liep op tot acht punten. Gezien de huidige vorm is het nog maar de vraag of Feyenoord de vijfde plaats, belangrijk voor deelname aan de play-offs, kan vasthouden.

Koeman

Het duurde relatief lang voordat coach Erwin Koeman zondag na afloop van de harde nederlaag bij FC Twente (3-0) uit de kleedkamer van Feyenoord stapte. De oud-international wilde een kwartiertje alleen zijn met zijn gekwelde spelersgroep.

"Ik heb even een toespraakje gehouden", liet Koeman weten. "Wat ik heb gezegd? Dat bespreek ik niet in het openbaar. Of ik boos ben geworden? Wat denk je dan? Dat ik blij was ofzo? Nee, ik heb geen ultimatum gesteld. Ik ben gewoon even eerlijk en duidelijk geweest naar mijn ploeg toe."

Koeman blijft tegen wil en dank en misschien ook wel tegen beter weten in moed houden bij Feyenoord. "Maar de werkelijkheid doet pijn, ja. We staan op een plaats op de ranglijst waar we eigenlijk niet thuishoren. De gifbeker moet bij ons dit seizoen helemaal worden leeggedronken. Dat is ook het verschil met FC Twente. Dat is een ploeg in vorm. Alles verloopt naar wens bij die club. Bij ons zit juist alles tegen."

De verdediging van Feyenoord zag er voor de zoveelste keer dit seizoen anders uit dan in de voorgaande wedstrijd (bij Ajax, 4-1).

Underdog

Doelman Henk Timmer (lies) en Serginho Greene (geschorst) ontbraken in Enschede, André Bahia zat met een lichte enkelblessure op de bank. Met de Egyptenaar Sherif Ekramy, die vorig seizoen al in drie duels van Feyenoord in actie kwam, in het doel en de middenvelders Alfred Schreuder (libero) en Timothy Derijck (rechtsback) in de achterhoede begonnen de Rotterdammers als 'underdog' aan het zware uitduel.

FC Twente, in de beproefde opstelling, domineerde in de eerste helft. Onder aanvoering van PSV-huurling Ismail Aissati combineerde de thuisploeg vlot en creatief. De gretige Tukkers gebruikten het hele veld om Feyenoord stuk te spelen. Met name de ietwat logge Derijck had het zwaar aan de rechterkant. De Belg greep vaak te laat en te slap in bij de aanvallende acties van Orlando Engelaar en Sharbel Touma.

In de 25e minuut kwam FC Twente, met debutant Edson Braafheid (ex-FC Utrecht) al snel in het veld voor de geblesseerde Niels Wellenberg, op voorsprong. Verdediger Jeroen Heubach zette een snelle aanval op met Touma en rondde keurig af in de korte hoek, 1-0. Kort voor het doelpunt van Heubach waren Aissati (lat) en Engelaar (over) van afstand al dicht bij succes voor de thuisploeg.

Overwicht

Het rommelige Feyenoord kon weinig tegenover het technische overwicht van FC Twente zetten. Stein Huysegems, Angelos Charisteas en De Rijck kwamen in de eerste helft nog wel in de buurt van het doel van Sander Boschker, maar waren in de afwerking niet scherp.

Ook claimde Feyenoord bij arbiter Reinold Wiedemeijer tevergeefs een strafschop na een valpartij van Lucius in duel met Aissati.

Met Romeo Castelen (voor Huysegems) en debutant Jacob Lenksy (voor Jonathan de Guzman) trachtte coach Erwin Koeman zijn stagnerende ploeg nieuwe impulsen te geven. FC Twente bleef echter de beste en gevaarlijkste ploeg. Bakircioglu en Aissati misten eerst nog grote kansen voordat Bakircioglu uit een voorzet van Heubach de thuisploeg op 2-0 zette. Daarmee was het krachteloze Feyenoord uitgeschakeld en kon Aissati (voor Ottman Bakkal) rustig naar de kant.

Droomkansen

Touma liet in de slotfase nog twee droomkansen liggen (lat en op Derijck op de doellijn) en Castelen kreeg geen strafschop voor een overtreding van Heubach. Opnieuw Bakircioglu zorgde voor de zeker niet geflatteerde eindstand van 3-0.

Koeman klaagde een beetje over scheidsrechter Reinold Wiedemeijer, die Feyenoord in Enschede misschien wel twee strafschoppen had onthouden. "Maar verliezen doe je zelf, dat komt nooit door de arbiter", sprak hij grootmoedig. "Wij maken gewoon te veel fouten, ook omdat afspraken in het veld niet worden nagekomen. Ik blijf die dingen herhalen, totdat ik er zelf ziek van word. Voorlopig staan we nog vier punten voor op SC Heerenveen. We hebben deelname aan de play-offs dus nog in eigen hand."