ARE - Aksel Lund Svindal heeft zondag bij de wereldkampioenschappen ski in het Zweedse Are de gouden medaille behaald op het onderdeel afdaling. De Noor rondde alle poortjes in een tijd van 1.44,68. De Canadees Jan Hudec eindigde als tweede voor de Zweed Patrick Järbyn.

De start van de afdaling was zondagochtend enige tijd uitgesteld, omdat door de mist het zicht slecht was.

Svindal hield na een foutloze afdaling 72 honderdste van een seconde voorsprong op Hudec. De verrassende Canadees was net als nummer drie Järbyn vroeg gestart. Veel favorieten gingen op de Olympia piste in de fout, waardoor Hudec en Järbyn op kop bleven tot Svindal zijn winnende afdaling maakte.

'Prachtig'

Svindal kwam als leider in de wereldbeker als favoriet naar Are, maar op de super-G en de supercombinatie stelde hij teleur. "Toch had ik vertrouwen voor de afdaling omdat ik deze piste goed ken", zei de Noor na afloop.

Honderden Noorse fans waren de grens overgestoken om hun landgenoot te ondersteunen. "Om hier te winnen, met al die fans die me aanmoedigden, is prachtig. Ik kwam hier in de hoop om een medaille te winnen, maar goud op de afdaling is meer dan ik hoopte. Het is gewoon te gek", aldus Svindal.

Miller

De Amerikaan Bode Miller, regerend kampioen op de afdaling, stelde teleur met een zevende plaats. Ook de Oostenrijkse skiërs vielen tegen. Voor het eerst in tien jaar eindigde er geen Oostenrijker op het podium. Miller was gefrustreerd over de mist. Die zorgde zondag opnieuw voor vertraging en bleef ook tijdens de wedstrijd een probleem. "De omstandigheden waren verschrikkelijk", aldus de Amerikaan.

Vrouwen

De wereldtitel afdaling bij de vrouwen is zondag een prooi geworden voor Anja Pärson. De Zweedse bleef in Are in haar vaderland de Amerikaanse Lindsey Kildow viertiende van een seconde voor. Het brons ging naar de Oostenrijkse Nicole Hosp.

Het was de derde titel voor Pärson tijdens de wereldkampioenschappen. Eerder deze week won de Zweedse ook al de super-G en de supercombinatie. Pärson werd de eerste vrouw die in alle vijf disciplines een wereldtitel heeft veroverd.

"Het was een van mijn slechtste races deze week, maar ik bleef vechten tot ik beneden was", zei de 25-jarige Pärson na de wedstrijd. "Maar winnen na zo'n gevecht geeft een beter gevoel."