MELBOURNE - Sjeng Schalken heeft in Melbourne zijn tennisslagen zo goed kunnen oliën dat ze gelijk muurvast kwamen te zitten. De Amerikaan Jack Brasington, een 26-jarige qualifier en e van de wereldranglijst, kreeg in eerste ronde van de Australian Open pas een beetje kans toen hij een matchpoint tegen had. Met 6-4 6-2 7-6 (tiebreak 7-5) stapte de Limburger na 2 uur 5 minuten de volgende ronde binnen. "Ik ben blij dat ik naar Australië gekomen ben", sprak hij uitermate tevreden.

De polsblessure die hem ernstig hinderde in de voorbereidingen op het eerste grandslam van het tennisseizoen, had hij totaal niet gevoeld. Schalken begon zich dan ook welgemoed op te maken voor de tweede wedstrijd, tegen de 18-jarige Mario Ancic. De Kroaat versloeg in Melbourne in de eerste ronde de Duitse qualifier Alexander Waske: 6-3 6-4 7-6 (tiebreak 7-4). Schalken speelde nooit eerder tegen Ancic, die de Nederlander Sven Groeneveld als coach heeft. "Hij is niet zo talentvol, maar wel een harde werker", wist hij.

Makkelijker dan verwacht

Hoewel Brasington laag staat gerangschikt, verwachtte Schalken een moeilijke wedstrijd. "Ik bezat geen ritme, ik haalde al zo vaak een domper in Australië en er waaide een verschrikkelijke wind op baan 6. Ondanks alles voelde ik eigenlijk meteen dat ik heel degelijk was. Ik kon hem ballen blijven voeren."

Schalken brak de Amerikaan direct en zou dat de volgende twee sets blijven doen. Die ene break was goed voor setwinst in 6-4. De tweede pakte hij met 6-2. "Daar begon mijn return te lopen", analyseerde Schalken. In de derde set brak hij weer twee keer en op -1 kreeg hij een matchpoint op de opslag van Brasington.

De Amerikaan sloeg het weg en ging daarna alles-of-niets spelen. Hij redde zijn opslagbeurt, brak Schalken, die tot dan slechts één breekpunt tegen had, twee keer achter elkaar naar 5-5 en nam voor het eerst een voorsprong: 6-5. Schalken: "Ik was toen al bezig met de vierde en eventueel de vijfde set. Ik was een beetje gespannen geraakt. Het was lang geleden (oktober Parijs tegen de Fransman Clément) dat ik een overwinning behaalde. Brasington liet alles los en sloeg plotseling alle ballen in."

Coach

In de moeilijke periode had Schalken even contact met zijn coach Willem-Jan van Hulst. "Blijf rustig, hij zal ze niet allemaal binnen blijven slaan", luidde het advies. Schalken wist zelf ook wel dat zijn opponent boven zijn stand leefde, maar hoorde graag de bevestiging. Hij serveerde een lovegame naar 6-6 en won de tiebreak met 7-5. "Onder spanning ging hij kapot."

Schalken stond in de tweede ronde van het eerste grandslam en dat is al even ver als hij ooit eerder was in Melbourne (1999 en ). Bij vijf andere gelegenheden sneuvelde hij in de eerste ronde. Na de kwartfinale op Wimbledon en de halve eindstrijd in de US Open moet hij nu verder kunnen komen, ondanks de handicap van de verstoorde preparatie. Zijn loting was gunstig. Schalken: "Ik weet dat de kansjes er liggen, maar door gebrek aan wedstrijden kan ik in een keer een mindere dag hebben. Tegen Brasington heb ik mijn slagen goed kunnen oliën. Ze zitten muurvast. Als ik de opslag ontspannen kan houden, mag Mario Ancic komen."