ALKMAAR - AZ kan dinsdag met redelijk veel vertrouwen afreizen naar Turkije voor de wedstrijd tegen Fenerbahce in de derde ronde van de UEFA-beker. De Alkmaarders versloegen zaterdag Willem II zonder groots te spelen met 2-0. Danny Koevermans maakte na een kwartier het openingsdoelpunt. Maarten Martens besliste het duel in de tweede helft met een schitterende vrije trap.

Het elftal van trainer Louis van Gaal steeg door de vierde achtereenvolgende competitiezege naar de tweede plaats. Ajax kan AZ zondag bij winst op ADO Den Haag weer passeren. Koploper PSV behoudt bij een zege op Sparta zes punten voorsprong op AZ.

"Dit was een van onze minste wedstrijden van het seizoen", oordeelde Van Gaal na afloop. " Te veel spelers misten de juiste vorm. Wel ben ik blij dat we geen doelpunten hebben weggegeven. Na de winterstop zijn we daar bewust mee aan de gang gegaan. Ook ben ik tevreden over het spel van Rogier Molhoek. Hij begint woensdag tegen Fenerbahce sowieso in de basis."

Voorkeur

Van Gaal gaf tegen Willem II de voorkeur aan de spelers die een week eerder verantwoordelijk waren voor de verrassende overwinning bij PSV (2-3). Nourdin Boukhari, Julian Jenner en Danny Koevermans, in Eindhoven allen invallers, startten in het basisteam. Barry Opdam en Demy de Zeeuw raakten hun plek kwijt. Aanvaller Shota Arveladze meldde zich op de wedstrijddag ziek.

Naast Arveladze bleven ook de niet fitte Gijs Luirink, Simon Cziommer, Stijn Schaars en doelman Joey Didulica buiten de selectie. Halverwege de wedstrijd kon ook de naam van tweede keeper Khalid Sinouh worden toegevoegd aan de lijst met geblesseerden. Hij kreeg niet voor het eerst dit seizoen last van zijn bovenbeen.

Niet vrolijk

"Ik word hier niet vrolijk van", reageerde Van Gaal na afloop op de blessureproblemen rond zijn doelman. "Hij is hier al langere tijd mee aan het sukkelen. Op de laatste trainingen was er niets aan de hand. Ik vind het wel professioneel dat hij in de rust aangaf niet verder te kunnen."

Boy Waterman, in de winterstop overgekomen van SC Heerenveen, maakte na de pauze zijn debuut onder de lat bij AZ. Hij kreeg vrij weinig te doen. Willem II was alleen in de eerste helft enkele keren gevaarlijk tegen een in verdedigend opzicht soms slordig spelend AZ.

Koevermans toonde zich een waardig vervanger van Arveladze. De spits, die tegen PSV het winnende doelpunt maakte, strafte na een kwartier balverlies van Delano Hill af: 1-0. Ook na de pauze liet AZ na de score verder uit te bouwen, zodat Willem II lange tijd uitzicht hield op een stuntje. Twintig minuten voor tijd besliste Maarten Martens het duel met een schitterende vrije trap.