HEERENVEEN - Ondanks een handvol kansen is SC Heerenveen er niet in geslaagd Vitesse te verslaan. In een matig duel bleef het 0-0. Het elftal van trainer Gertjan Verbeek zag bovendien topscorer Afonso Alves uitvallen met een bovenbeenblessure.

De beste kansen waren in de eerste helft voor de thuisclub. Na een kwartier leek Lasse Nilsson zijn elftal ook op voorsprong te schieten, maar scheidsrechter Wegereef oordeelde dat de Zweed buitenspel stond toen hij aangespeeld werd door zijn teamgenoot Afonso Alves.

Aan de andere kant werd Mads Junker niet afgevlagd, maar kon Michael Dingsdag zijn ex-ploeggenoot van scoren af houden. Even later had de verdediger geluk dat zijn handsbal binnen het eigen strafschopgebied niet bestraft werd met een strafschop voor de Arnhemmers.

Alves

Via nogmaals Nilsson en ook Alves (met een kopbal) kreeg SC Heerenveen opnieuw mogelijkheden. Doelpunten bleven echter uit. Vitesse kwam amper voor het Friese doel, mede omdat topscorer Danko Lazovic op de wedstrijddag wegens ziekte was afgehaakt.

Bij het begin van de tweede helft ontbrak ook Alves. Vlak voor de pauze raakte de Braziliaanse topschutter bij een sprintduel geblesseerd. Hij werd vervangen door Gonzalo Garcia-Garcia. Die maakte zijn debuut in de Friese hoofdmacht en kreeg binnen een minuut twee levensgrote kansen. Bij de eerste stuitte hij op een Arnhems been en de tweede kans werd door doelman Piet Veldhuizen verijdeld. Die had even daarvoor ook al fraai de doorgebroken Nilsson van scoren afgehouden.

Impuls

De komst van Garcia-Garcia gaf het aanvalsspel van SC Heerenveen een impuls en het was opnieuw de invaller die de openingstreffer op zijn schoen had. Het effect van de wissel was echter snel uitgewerkt, mede omdat het spel van de Friezen slordiger werd.

Na een uur counterde Vitesse via Fred Benson en was het aan Brian Vandenbussche te danken dat de snelle aanvaller niet tot scoren kwam. Daardoor hield Heerenveen aan het vijfhonderdste eredivisieduel één punt over.

Roda

Met hangen en wurgen bleef Roda JC in het Parkstad Limburg Stadion NEC nipt de baas: 1-0. Het prachtige afstandsschot van Bas Sibum was de scherprechter in een wedstrijd die werd gekenmerkt door twee zwoegende teams die veel goede wil toonden, maar amper tot uitgespeelde kansen kwamen. NEC verdiende een punt, maar sprong te slordig om met de spaarzame mogelijkheden.

Het duel zal hooguit een aantekening in de kantlijn van het voetbalseizoen worden. Beide ploegen wilden wel, maar het spel liet veel te wensen over. De spelers hadden op de slechte grasmat de grootste moeite om tot fatsoenlijke combinaties te komen.

Uitval

NEC leunde voor rust sterk op de verdediging en loerde op een uitval. Een tactiek die na 17 minuten succesvol leek. Brett Holman glipte door de Kerkraadse defensie, maar zijn voorzet was niet op maat voor Roy Beerens, die bij de afronding de bal amper snelheid kon meegeven. Het was meteen de enige Nijmeegse aanval die een voldoende verdiende. Ook Roda JC bakte er aanvallend niet veel van.

Omdat beide teams voor rust aan elkaar gewaagd waren, was het dan ook niet verwonderlijk dat een afstandsschot voor het verschil zorgde. NEC trok na de hervatting het initiatief naar zich toe. Roda JC moest terug, maar wankelde pas in de laatste tien minuten.

Eerst hadden de Kerkradenaren geluk dat Brett Holman van dichtbij over schoot, vervolgens raakte Edgar Barreto de paal en miste invaller Paul Jans de rebound knullig. Roda JC kreeg in de slotminuten nog twee uitgelezen mogelijkheden om de score te verdubbelen, maar Adil Ramzi en Jamaique Vandamme misten.

RKC

RKC Waalwijk haalde een belangrijke zege. De Brabantse ploeg versloeg via treffers van Ajax-huurling Jan Vertonghen en Ricky van den Bergh Heracles Almelo met 2-0 en deed daardoor de laatste plaats in de eredivisie over aan ADO Den Haag, dat zondag tegen Ajax aantreedt.

Bovenin won AZ moeizaam met 2-0 van Willem II en nam de tweede plaats over van Ajax. Het gat tussen koploper PSV, dat zondag bij Sparta op bezoek gaat, en de Alkmaarders bedraagt drie punten. AZ kwam na 15 minuten via Danny Koevermans op 1-0, maar de 2-0 van Maarten Martens viel pas in 70e minuut.

Heerenveen lukte niet Vitesse met een nederlaag naar huis te sturen. Het bleef 0-0, waardoor de Friezen slechts een punt inliepen op nummer vijf Feyenoord. Erger nog was de blessure die topschutter Afonso Alves opliep. Vitesse miste de zieke aanvaller Danko Lazovic. Roda JC passeerde NAC en Groningen op de ranglijst door met 1-0 (treffer Bas Sibum) te winnen van NEC.