HEERENVEEN - Volgens Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, is Nederland in staat de Olympische Spelen te organiseren.

"Absoluut, geen enkele reden om aan te nemen dat het niet kan", zei de hoogste sportbaas zaterdag bij een bezoek aan de WK allround schaatsen in Heerenveen.

Rogge reageerde daarmee op het haalbaarheidsonderzoek, dat sportkoepel NOCNSF doet naar de Nederlandse kandidatuur voor 2028.

Athene

"Het is zeker haalbaar", verklaarde de Belg. "Griekenland heeft tien miljoen inwoners en de Spelen van Athene 2004 waren bijzonder succesvol. Er is geen reden aan te nemen dat het hier niet kan."

Nederland heeft 16 miljoen inwoners, een sterke economie en een goede sporttraditie. Het voornaamste probleem ligt volgens Rogge op een ander vlak. "Dat is de Olympische Spelen ook daadwerkelijk toegewezen krijgen."

WK2002

Nederland en België samen ziet Rogge niet zitten. "Wij willen de Spelen in één stad op dezelfde tijd. Ik weet dat in het voetbal EURO 2000 een succes was, maar wij zien het niet zitten. De FIFA heeft een WK gehad in Japan en Zuid-Korea, maar wil er waarschijnlijk ook niet meer aan. De verschillen tussen de landen waren toch te groot."

Doping

Tijdens zijn bezoek aan het WK allround schaatsen sprak Rogge ook over de dopingproblematiek binnen het wielrennen gesproken. Hij ontkende dat zijn organisatie de betreffende sport niet langer zou steunen.

"Het wielrennen hoeft zich geen zorgen te maken." Wel vindt de Belg de situatie in het wielrennen zorgwekkend.

"Maar wij weten dat de overkoepelende instantie UCI sterke maatregelen neemt. Die zijn ook nodig. Men verdient daarom onze steun. Verder heeft het wielrennen een grote sportieve waarde en hoort het zondermeer thuis op de Olympische Spelen."