HEERENVEEN - Schaatsster Ireen Wüst heeft bij de wereldtitelstrijd allround in Heerenveen zaterdag zowel de 1500 meter als de 3000 meter overtuigend gewonnen.

Bekijk video

De Nederlands kampioene won de eerste afstand van de dag in 1.54,05. Voor de dubbele lengte had zij 4.00,28 nodig. Beide tijden leverden een baanrecord op. Anni Friesinger en Cindy Klassen kwamen niet in de buut van de jonge Nederlandse.

Friesinger, die Wüst vrijdag op de 500 meter net was voor gebleven, kwam had voor de schaatsmijl 1.55,90 nodig. Ze werd daarmee tweede. Nummer vier was Cindy Klassen, de titelverdedigster.

Gat

Ook op de drie kilometer was het gat tussen Wüst en haar concurrentes groot. Friesinger eindigde als tweede op 4.04,00. De Canadese had zelfs een seconde meer nodig. In het klassement gaat Wüst ruim aan de leiding gevolgd door de Duitse en de Canadese op de plekken twee en drie.

Van Deutekom

Paulien van Deutekom eindigde als vijfde op de 1500 meter (1.56,97), Marja Vis werd zevende (1.58,02). Van Deutekom wist op de drie kilometer beslag te leggen op de vierde plek. Zij eindigde slechts twee tienden achter Klassen en staat nu vierde in het algemeen klassement.

Favoriet

Wüst is nu de uitgesproken favoriet. Vooruitkijken op haar eerste wereldtitel wilde ze nog niet. Zondag staat nog de vijf kilometer op het programma.

"Ik ga morgen genieten en een paar goede rondjes rijden. Waar ik uitkom zie ik dan wel. Natuurlijk sta ik er goed voor. Het gaat fantastisch, ook op de lange afstanden. Dit alles geeft me een heel goed gevoel."