FRIMLEY GREEN - Raymond van Barneveld heeft met zijn derde Embassy-titel zijn belangrijkste zege ooit behaald. Een overwinning op zichzelf. Na zijn zeges in Frimley Green in 1998 en 1999 kon de -jarige Hagenaar de hoge verwachtingen als ongenaakbaar officieus wereldkampioen niet meer waarmaken.

In de editie van 2000 ging hij er in de eerste ronde uit tegen Chris Mason (1-3). Daarna strandde hij telkens in de kwartfinale, eerst tegen Ted Hankey (4-5), vervolgens tegen Mervyn King (3-5). Was het over met Barney? Kon hij zich alleen nog maar druk maken over geld en sponsors? De darter zette uit, omdat hij zijn favoriete broodje shoarma en bacardi-jus niet kon laten staan. Het plezier in darts leek verdwenen.

Maar Barney keerde in de Embassy 2003 terug. Als herboren. Nu hij deel uitmaakt van dartsteam Topsporters voor Topsporters hoeft hij zich over geld en sponsors niet langer druk te maken. En Barney verscheen afgetraind in Frimley Green, kilo's lichter. Van Barneveld kwam naar de Embassy met slechts één doel: voor de derde keer de titel pakken. Hij slaagde tegen Richie Davies uit Wales glansrijk in die missie: 6-3 in een spannende maar niet hoogstaande finale.

Mentaliteit

"Ik zat geen moment in de wedstrijd. Het was trekken en douwen. Wellicht was het toch de spanning om hier voor de derde keer te kunnen winnen. Want dat betekende zoveel voor me", verklaarde een hevig geëmotioneerde Van Barneveld na afloop. "Ik draag mijn titel op aan mentaliteit en keihard werken."

King

De basis voor de titel legde de Hagenaar zaterdagavond in de halve finale tegen Mervyn King: 5-2. King was de Engelsman die hem vorig jaar in de kwartfinale met 5-3 uitschakelde. "Ik stond echt te genieten op het podium. Juist dat gevoel heb ik de afgelopen jaren zo gemist. Als ik me nu goed kan voorbereiden op de finale, dan moet het lukken", aldus de zelfverzekerde Barney.

Bang

De Hagenaar maakte zijn favorietenrol zeker in het begin van de finale waar. Barney kwam op een voorsprong van 4-0, al miste hij voor zijn doen veel dubbels. Davies kwam terug tot 4-1. "Ik moest in de pauze de kracht vinden om het af te maken. Of het dan 5-0 of 4-1 is, maakt niet uit. Toen Ritchie daarna terugkwam tot 4-3 werd ik bang. Blijf rustig spelen, dat bleef ik maar tegen mezelf zeggen", gaf Van Barneveld zijn twijfels over een goede afloop toe.

Davies dacht nog even aan een ommekeer in de wedstrijd. "Ik dacht dat ik Raymond nog kon pakken, maar hij sloeg daarna keihard toe. Dat was klasse."

De winnaar glom van trots bij het relaas van de Welshman. Met drie Embassy-titels op zak heeft hij sowieso dartsgeschiedenis geschreven. Maar Van Barneveld wil meer. De Engelsman Eric Bristow won vijf keer de titel. Barney weet dus wat zijn uitdaging voor de komende jaren is; de beste darter ooit worden.

Van Barneveld won het toernooi eerder in 1998 en 1999. Raymond van Barneveld maakte in 1991 zijn debuut op de Embassy, het officieuze WK darts. Zijn prestaties in Frimley Green per jaar:

eerste ronde, verloren van Keith Sullivan (0-3)
tweede ronde, verloren van John Lowe (2-3)
finale, verloren van Richie Burnett (3-6)
tweede ronde, verloren van Matt Clark (1-3)
tweede ronde, verloren van Les Wallace (2-3)
finale, winnaar tegen Richie Burnett (6-5)
finale, winnaar tegen Ronnie Baxter (6-5)
eerste ronde, verloren van Chris Mason (1-3)
kwartfinale, verloren van Ted Hankey (4-5)
kwartfinale, verloren van Mervyn King (3-5)
finale, winnaar tegen Ritchie Davies (6-3)