ROTTERDAM - Excelsior heeft vrijdagavond op eigen veld de tiende nederlaag op rij in de eredivisie geleden. FC Groningen was met 2-0 sterker. In de eerste helft scoorde Goran Lovre. Kort na de pauze kopte invaller Luis Suarez raak.

Bekijk video FC Groningen

Bekijk video Excelsior

Door dit resultaat bleef de derde Rotterdamse club 16e met 16 punten. FC Groningen steeg met 34 punten van de 11e positie naar de voorlopige achtste plaats.

Voor Excelsior begint de situatie in de eredivisie steeds nijpender te worden. Het elftal van trainer Ton Lokhoff voetbalt niet onaardig, maar komt steeds moeizamer tot scoren.

Na een sterk begin van de competitie zijn de klasse van Luigi Bruins en de snelle acties van Andwele Slory en Eldridge Rojer genoegzaam bekend om er effectief op te anticiperen. FC Groningen hield hen ver van het doel af.

Suarez

Bij FC Groningen begon Suarez op de bank. De Uruguyaan keerde vrijdagmiddag met vertraging terug op Schiphol na zijn debuut als international. De 20-jarige spits won met zijn land de uitwedstrijd tegen Colombia met 3-1. Hij versierde een strafschop, scoorde niet en kreeg zes minuten voor tijd de rode kaart.

De dit seizoen tegenvallende ploeg van trainer Ron Jans beschikte in de aanval ook al niet over Erik Nevland. De Noor bleef thuis met een kuitblessure. De middenvelders Yuri Cornelisse en Koen van de Laak vormden het spitsenduo voor de rust. Veel gevaar stichtten zij niet.

Kans

Excelsior, in de degradatiezone beland door de aanhoudende verliesbeurten, leek best kans te hebben tegen FC Groningen. Met drie aanvallers liet coach Lokhoff zijn ploeg ook druk zetten. In de 6e minuut kon Jarda Simr scoren toen hij vrij voor doelman Bas Roorda verscheen, maar hij schoot naast.

Dat was zonde van de kans, want het verdedigend ingestelde FC Groningen bood daarna niet veel gelegenheden meer. Helemaal niet toen de ploeg onverwacht op voorsprong was gekomen. Bij de enige aanval liep Goran Lovre zich vrij. De Serviër trapte beheerst langs doelman Theo Zwarthoed, 0-1. Wéér hield Excelsior de nul niet dit seizoen.

Silva

Jans wisselde in de rust verdediger Bruno Silva, die geel had, voor Paul Matthijs en Martijn Meerdink voor Suarez. Binnen enkele minuten was de wedstrijd beslist. Suarez wrong zich door een kluwen spelers, bediende Van de Laak aan de rechterflank en kopte onmiddellijk daarna de voorzet in, 0-2.

Excelsior bleef nog wel aanvallen, maar de stootkracht kwam andermaal schrijnend aan het licht. Roorda kreeg het niet moeilijk. Aan de andere kant Zwarthoed wel. Hij moest een listig schot uit de kruising ranselen. In de slotfase trof Cornelisse de lat.