GENEVE - Spanje heeft de eerste dag van het Daviscupduel in en tegen Zwitserland vrijdag afgesloten bij een 1-1-stand. De Spanjaarden zagen vedette Rafael Nadal op het laatste moment afzeggen waarna diens vervanger Fernando Verdasco verloor van de onbekende Zwitser Marco Chiudinelli. David Ferrer trok met winst op debutant Stephane Bohli de stand weer recht.

Na de loting voor de eerste ronde werd nog gedacht dat het in Genève tot een kraker tussen Nadal en Roger Federer zou komen. Maar de Zwitserse nummer één van de wereld zegde al in een vroeg stadium af, terwijl Nadal vrijdag wegens een spierblessure een half uur voor de partij zich terugtrok. Desalniettemin moest diens vervanger Verdasco normaal gesproken geen moeite hebben met Chiudinelli, de nummer 137 van de wereld.

Het liep anders. Chiudinelli gaf de Zwitsers onverwacht de leiding: 6-3 6-4 3-6 7-6 (2). Bohli was vervolgens een volgende invaller. Hij verving Stanislas Wawrinka die donderdag een knieblessure had opgelopen. Ferrer had geen moeite met de debutant: 6-3 6-2 6-2.

Zweden

Zweden leidt na de eerste dag in Minsk met 2-0 tegen Wit-Rusland. Robin Soderling had drie sets (6-3 7-6 6-1) nodig tegen Vladimir Voltsjkov. Thomas Johansson was in net zo veel sets maar met veel meer moeite klaar met Max Mirnii: 6-4 6-4 6-4. De Zweden kunnen een einde maken aan een serie thuisoverwinningen van de Wit-Russen in de Daviscup. De teller staat op tien.

Argentinië leidt in Linz tegen Oostenrijk met comfortabele cijfers. Jose Acasuso klopte Stefan Koubek: 7-6 6-1 6-4. Guillermo Canas versloeg Jurgen Melzer, eveneens in drie sets: 7-6 6-2 6-4.

De Fransen staan er in Clermont-Ferrand al net zo goed voor tegen Roemenië. Richard Gasquet versloeg Victor Hanescu: 7-5 6-2 6-2. Die zege werd gevolgd door een spannende partij tussen Sebastien Grosjean en Andrei Pavel. De Fransman knokte zich terug uit verloren positie: 4-6 5-7 6-3 6-1 6-2.

Rusland

Titelverdediger Rusland leidt na de eerste dag in Chili met 2-0. Marat Safin was duidelijk te sterk voor Nicolas Massu: 6-3 6-2 6-2.

Verrassender was de nederlaag van Australian Open-sensatie Fernando Gonzalez. De verliezend finalist van Melbourne stelde teleur tegen Igor Andrejev. De Rus, die een groot deel van 2006 aan de kant zat met een knieblessure, won in vier sets: 4-6 6-4 6-3 6-2.

Duitsland

Bij de duels tussen Duitsland en Kroatië en tussen Tsjechië en de Verenigde Staten is de stand na de eerste dag in evenwicht.

Thomas Haas versloeg Mario Ancic, waarna Ivan Ljubicic met winst op Benjamin Becker de stand gelijktrok in Krefeld. Andy Roddick was in Ostrava te sterk voor Invo Minar maar Thomas Berdych verraste in de tweede partij James Blake.

België

België is hard op weg naar de kwartfinales met een 2-0-voorsprong op Australië. Kristof Vliegen klopte verrassend Lleyton Hewitt: 4-6 6-4 3-6 6-6-4. In de avonduren zette Olivier Rochus de hal in Luik in vuur en vlam met winst op Chris Guccione: 3-6 7-5 6-2 6-3.