HEERENVEEN - Ireen Wüst heeft bij de wereldkampioenschappen allround vrijdag in Heerenveen op de 500 meter weinig tijd verloren aan Anni Friesinger. De Duitse won in 38,38, Wüst werd tweede in een persoonlijk record van 38,44.

Op de derde plaats eindigde Cindy Klassen. De titelverdedigster uit Canada reed 38,68. De drie overige Nederlanders werden 11e (Paulien van Deutekom), 12e (Marja Vis) en 13e (Renate Groenewold). De volgende afstand van de vrouwen is zaterdag.

"Knallen en genieten", zo vatte de Brabantse haar prestatie naderhand samen. Wüst, eerder achter Friesinger de nummer twee van het WK sprint in Hamar, was haast euforisch. "Vind je het gek?" vroeg ze zich af.

"Mijn opening was 10,7, nooit was ik sneller. Ik zag Gerard Kemkers, mijn coach, al uit zijn dak gaan. Dit is geweldig, maar beslist is er nog niks. Het wordt heel spannend de komende dagen."

Friesinger

Wüst kreeg het niet cadeau. Friesinger, iets eerder dan Wüst op de baan, noteerde haar beste tijd van het seizoen. "Ik ben ook zeer tevreden", zei de Duitse. "Ik heb me verbeterd, maar Ireen heeft zich nog meer verbeterd. Dat is mooi voor haar. Natuurlijk had ik graag wat meer afstand genomen, maar ik hoef mezelf geen verwijten te maken."

Wüst zei ook niet geschrokken te zijn van de tijd van Friesinger. Op de eerste plaats is ze nooit voor iemand bang.

Daarnaast had ze vorige week in een imponerende race op de 1500 meter Friesinger in een rechtstreeks duel al verslagen. "Mede daardoor stond ik met een goed gevoel aan de start. Ik had vertrouwen. Ik wist dat ik snel moest zijn, maar tegen die druk kan ik wel."