LAUSANNE - Feyenoord blijft dit seizoen wegens de supportersrellen in Nancy geschorst voor Europees voetbal. Dat heeft het internationaal sporttribunaal (CAS) vrijdag in Lausanne bepaald in de zaak die de Rotterdamse club had aangespannen tegen het vonnis van de beroepscommissie van de UEFA.

"We zullen ons bij deze beslissing moeten neerleggen", zei Onno Jacobs, financieel directeur van Feyenoord en tevens belast met veiligheidszaken. "Het blijft echter wrang dat onze club en onze echte supporters de dupe worden van het wangedrag van mensen met wie wij niets te maken willen hebben."

Platini

UEFA-voorzitter Michel Platini is erg blij met de schorsing. "Daarmee geven we een zeer sterk signaal af dat gewelddadigheden van voetbalsupporters zwaar gestraft zullen worden. Recente tragische incidenten hebben aangetoond dat we er samen alles aan moeten doen om alle vormen van hooliganisme moeten uitbannen", zei de UEFA-baas.

Ongeregeldheden

Met het vonnis van het CAS is een einde gekomen aan de juridische strijd tussen Feyenoord en de UEFA over de ongeregeldheden in Nancy op 30 november 2006. De tuchtcommissie legde de Rotterdamse club begin december een voorwaardelijke straf op van twee thuiswedstrijden zonder publiek, met een proeftijd van drie jaar. De aanklager van de UEFA tekende tegen dat relatief milde vonnis beroep aan, hetgeen niet vaak voorkomt in het Europese voetbal.

De beroepscommissie van de UEFA zette Feyenoord vorige maand met onmiddellijke ingang uit het UEFA-bekertoernooi. De Rotterdammers hadden voor de derde ronde (15 en 22 februari) tegen Tottenham Hotspur geloot. De Engelse ploeg kreeg van de UEFA een vrije toegang tot de achtste finales.

Na ampel beraad besloot Feyenoord het CAS in te schakelen om de Europese schorsing aan te vechten. De Rotterdamse clubleiding vond het verschil tussen het vonnis van de tuchtcommissie en van de beroepscommissie te groot en voelde zich evenmin verantwoordelijk voor de Nederlandse hooligans die naar Nancy waren gereisd om rellen te schoppen. De ultieme juridische stap van Feyenoord in de sportrechtspraak vormde een primeur in het Nederlandse voetbal.

"We hebben steeds benadrukt dat wij als club machteloos stonden in deze zaak, omdat de personen die zich misdragen hebben buiten ons om aan kaarten voor de wedstrijd zijn gekomen", benadrukte Jacobs. "Daarom voelt het alsof Feyenoord onrecht is aangedaan. Dit is een heel zware straf."

Supporters

Jacobs: "We kunnen nu niets meer doen dan ervoor te zorgen dat Feyenoord weer een goede naam krijgt in Europa. We hopen dat alle supporters van het belang daarvan doordrongen zijn en dat ze in de stadions hun verantwoordelijkheid zullen nemen. Opdat deze club nooit meer de dupe wordt van het wangedrag van individuen."