ARE - Na de Italiaan Patrick Staudacher op de super-G ging donderdag bij de wereldkampioenschappen ski in het Zweedse Are opnieuw een outsider er met het goud vandoor. De Zwitser Daniel Albrecht gebruikte het mondiale podium voor zijn eerste grote succes: winst op de supercombinatie.

Albrecht stond zevende na de afdaling maar gaf op het tweede onderdeel, de slalom, een risicovolle en niet verwachte demonstratie. Zijn totaaltijd (2.28,99) werd niet meer dan benaderd door de Oostenrijker Benjamin Raich (0,08 seconden achterstand) en de Zwitser Marc Berthod (0,24). De Amerikaan Bode Miller, de snelste in de afdaling, viel terug naar de zesde plaats.

Albrecht was opnieuw een verrassende winnaar in Are. De 23-jariger Zwitser had bij een groot toernooi of wereldbekerwedstrijd nog nooit het podium gehaald. Wel werd hij vierde op de supercombinatie bij de Spelen van 2006 in Turijn.

'Ongelooflijk'

"Ik had een goede afdaling en heb me daarna geconcentreerd om de finish te halen bij de slalom. Ik was al dik tevreden geweest met een podiumplaats. Goud is echt ongelooflijk", sprak hij na zijn geslaagde optreden.

"De omstandigheden waren naar wens voor mij. De koude sneeuw vraagt om een agressieve aanpak", legde hij uit bij temperaturen van rond de min 20 graden.

Zilver

Raich kon zich vinden in het zilver nadat hij in de afdaling slechts de veertiende tijd had laten klokken. "Om goud te winnen had ik gewoon te veel verloren", gaf hij toe. Berthod had een maand geleden op een wereldbekerslalom verrast met winst nadat hij de eerste run slechts als 27e had afgelegd.

Miller

Bode Miller, die het goud voor het grijpen had, revancheerde zich in elk geval voor zijn bijzonder matige optreden (24e) van dinsdag op de super-G. Zaterdag moet zijn dag worden als de afdaling op het programma staat.