HEERENVEEN - Sven Kramer begint het wereldkampioenschap allround met een duel met Erben Wennemars. De 20-jarige Fries werd donderdag bij de loting op de 500 meter gekoppeld aan zijn teamgenoot. Beide TVM-rijders ontmoeten elkaar in de laatste rit op die afstand.

Later op de vrijdag werken de mannen in Thialf ook nog de 5000 meter af. Op die afstand komt titelfavoriet Kramer in de elfde rit in actie. Zijn tegenstander is de Noor Eskil Ervik. Het daaropvolgende paar bestaat uit de Amerikaan Shani Davis en Carl Verheijen. Enrico Fabris, ook één van de kanshebbers op de titel, rijdt in de tiende rit tegen de Canadees Arne Dankers. Wennemars komt op de vijf kilometer al in het tweede paar in actie, zijn opponent is de Zweed Johan Röjler.

Vrouwen

De vrouwen schaatsen vrijdag alleen de 500 meter. Ireen Wüst zal op die afstand de strijd aangaan met haar Canadese concurrente Cindy Klassen. Marja Vis en Paulien van Deutekom rijden in rit zeven tegen elkaar, terwijl Renate Groenewold in het achtste paar Claudia Pechstein als tegenstandster heeft.