FRIMLEY GREEN - Raymond van Barneveld heeft de finale bereikt van The Embassy, het officieuze wereldkampioenschap darts in Frimley Green.

De Hagenaar schakelde op indrukwekkende wijze de Engelsman Mervyn King uit. De tweevoudige wereldkampioen won met 5-2. In de finale speelt Van Barneveld zondagavond tegen de Welshman Ritchie Davies, die eveneens met 5-2 zegevierde over de Schot Gary Anderson.

Oppermachtig

Van Barneveld, die voor de vierde keer de finale van het prestigieuze toernooi haalde, was in de beginfase van het enerverende duel oppermachtig. In grootse stijl liep hij weg naar -0 in sets. De voormalige postbode was in de eerste leg van de derde set zelfs dicht bij een negendarter. Hij beantwoordde twee keer 180 van King met dezelfde score en miste daarna de lucratieve finish maar net.

'Onvoorstelbaar snel en goed'

"Het ging onvoorstelbaar snel en goed in de eerste drie sets", beaamde Barney, die emotioneel reageerde op zijn nieuwe finaleplaats. "Ik stond echt te genieten op het podium. Juist dat gevoel heb ik de afgelopen jaren zo gemist."

Na 3-0 kreeg Van Barneveld, die vorig jaar in de kwartfinales van The Embassy door King werd uitgeschakeld (3-5), een korte inzinking. De als derde geplaatste Engelsman kon terugkomen tot -2, maar daarna kwam Barney weer tot zichzelf. Met een finish van , zijn hoogste tot dusver tijdens deze editie in Frimley Green, in de tweede leg van de zevende set (2-0) bereidde hij de eindzege voor. King stribbelde daarna niet meer tegen: 5-2.

Last van de airco

De Engelsman maakte zich tijdens en na de wedstrijd boos op de organisatie. Tot twee keer toe diende hij vergeefs een verzoek in om de airco in de mudvolle zaal af te zetten. "Ik had geen greep op mijn pijlen", mokte hij. Van Barneveld: "Ik had er ook last van. Maar ik heb geleerd me daarover als professional niet meer druk te maken. Overal waar je speelt is er wel iets mis met het licht, de afstand tot het bord of de airco. Ik stoor me er echter niet meer aan."

'Het moet lukken'

Van Barneveld, winnaar in 1998 en 1999, gaf toe dat hij voor de finale de grote favoriet is. "Op papier zeker, maar dat zegt niets. Ik onderschat Davies absoluut niet. Hij laat zich weliswaar niet veel zien op de grote internationale toernooien, maar ik heb veel respect voor hem. Als ik me mentaal goed voorbereid op de finale, moet het lukken."