DEN HAAG - In het nieuwe stadion van ADO Den Haag worden hooligans buiten de deur gehouden door middel van gezichtsherkenning. Deze vorm van biometrische toegangscontrole, het zogenoemde Happy Crowd Control systeem, moet voorkomen dat supporters met een stadionverbod binnenkomen, meldt medeontwikkelaar van het systeem Weighpack International donderdag.

De voetbalclub en het bedrijf tekenden deze week een contract voor de plaatsing van twintig toegangspoorten in het stadion. Bij de poorten wordt het entreebewijs, voorzien van een chip, driedimensionaal gelezen en gecheckt. De clubkaart wordt gescand en biometrisch vergeleken met de supporter. Pas als er een match is, gaat de poort open. Zo niet, dan kan de bezoeker worden aangehouden.

Momenteel lopen bij een aantal andere stadions proeven met biometrische toegangscontroles om supporters met een stadionverbod buiten te houden. In de Amsterdam Arena werd vorige maand een poort geplaatst waarbij de vingerafdruk gescand en geregistreerd werd. Deze proef loopt tot aan het einde van het voetbalseizoen in april. Daarna wordt bekeken of landelijke invoering mogelijk en gewenst is.

ADO Den Haag betrekt het nieuwe stadion in het volgende voetbalseizoen. De naam van het stadion is nog niet bekend.