GIETEN - Henk Angenent heeft zaterdag in de Drentse plaats Gieten een marathon op natuurijs gewonnen. De winnaar van de Elfstedentocht hield in een wedstrijd over een uur en tien ronden Bertjan van der Veen en de Amerikaan KC Boutiette achter zich.

Bij de vrouwen zegevierde Daniëlle Bekkering. De DSB-rijdster uit Den Ham versloeg in de eindsprint haar medevluchtster Linda Verdouw.

Even hadden de marathonrijders deze winter al op natuurijs gestaan. Op 9 december zwierden en zwaaiden ze over een ondergespoten skeelerbaan in Noordlaren. Ruim vijf weken later keerden de mannen van de lange adem onverwachts weer terug naar het natuurijs.

Het deelnemersveld liet in Gieten echter te wensen over. Onder de ruim vijftig schaatsers bevonden zich slechts twintig A-rijders. Toch was de wedstrijd er niet minder om. De ene demarrage volgde de andere op. Niemand uit het peloton wist de beslissende slag te forceren.

Stroef

In de finale gingen René Ruitenberg, Van der Veen en Angenent op avontuur. De samenwerking tussen de drie koplopers verliep stroef. "Ruitenberg deed niets. Met hem wilde ik niet om de dagprijs sprinten", zei Angenent, die met zijn onwillige rivaal terugkeerde in het peloton.

Tweede seizoenzege

Met nog vier ronden voor de boeg perste Angenent opnieuw een demarrage uit zijn tanige lijf. De Elfstedenwinnaar van '97 achterhaalde Van der Veen en liet vervolgens deze eenzame koploper ver achter zich. Angenent boekte in Gieten zijn tweede seizoenzege als marathonrijder. Eerder veroverde hij op de langebaan de Nederlandse titel op de 10 kilometer.

Zwaar programma

Angenent heeft dit weekeinde een zwaar programma. Zaterdagavond start hij in Haarlem voor een KNSB/Essent-marathon en zondag rijdt het peloton voor dezelfde competitie in Heerenveen.