NIEUWEGEIN - De Europese kampioenschappen zwemmen volgend jaar in Eindhoven worden twee weken vervroegd. Met de verplaatsing van eind maart naar half maart komt de organisatie tegemoet aan de wereldbond FINA.

De internationale federatie vond dat de Europese titelstrijd met de data 26 maart tot en met 6 april te dicht zat op de wereldkampioenschappen kortebaan (9-13 april) in Manchester.

"We merkten dat de Europese bond LEN met de zaak aan het worstelen was en dat er geen rek meer inzat. We waren daarom bang dat het een geschil zou worden en dat de EK hiervan de dupe zou worden."

"De FINA had bijvoorbeeld met maatregelen kunnen gaan dreigen. Om uit de impasse te komen hebben we daarom na overleg met de diverse partijen voorgesteld het toernooi te vervroegen. Het is de beste oplossing voor iedereen", lichtte KNZB-voorzitter Erik van Heijningen donderdag toe. De Europese kampioenschappen worden nu gehouden van 13 maart tot en met 24 maart.

Van Heijningen is vooral blij dat er hiermee een einde is gekomen aan ruim een jaar steggelen. De LEN kwam eerder met de oplossing om het programma om te gooien en eerst met het synchroonzwemmen te beginnen. De KNZB wees dit voorstel echter af omdat de organisatie het toernooi zoals gebruikelijk met het voor Nederland belangrijke langebaanzwemmen wilde beëindigen.

Data

"We wilden ons niet in een format laten duwen. Het heeft wel veel tijd en inspanningen gekost om de data te veranderen. We moesten onder meer uitzoeken of de hotels en het zwembad beschikbaar waren en we hadden ook met de uitzendingen op de televisie te maken. Gelukkig bleek alles beschikbaar. Ik ben blij dat alle onzekerheid nu achter de rug is."