PARIJS - Wielrenner Floyd Landis zal in juli niet meedoen aan de Ronde van Frankrijk. De Amerikaanse renner heeft dat volgens het Franse antidopingbureau AFLD zelf verklaard.

Landis won de Tour vorig jaar, maar binnen een week werd bekend dat hij verdacht werd van doping.

Donderdag stond in Frankrijk een hoorzitting van de AFLD gepland, om te bepalen of Landis nog in Frankrijk zou mogen fietsen. Deze zitting werd donderdag uitgesteld tot uiterlijk eind juni, maar volgens de AFLD heeft Landis toegezegd dit jaar niet meer in Frankrijk te zullen koersen.

Kans

De voormalige renner van Phonak moet zich 14 mei melden bij een zitting van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA. Landis (31) verzocht het Franse bureau de zitting tot na die bijeenkomst te verzetten. "Landis vroeg ons hem de kans te geven zich eerst in de VS te verdedigen", aldus de AFLD in een verklaring. Door de toezegging zich dit jaar niet fietsend in Frankrijk te laten zien, had de AFLD daar geen probleem mee.

Brief

Landis stuurde de Franse dopingautoriteit een uitgebreide brief, waarin hij duidelijk stelt dat hij de inspanningen om doping te voorkomen volledig steunt. In de ogen van de Amerikaan kunnen de hoorzittingen in Frankrijk en Amerika wel tot verwarring leiden. In dat kader deed hij een beroep op de Fransen om de hoorzitting voorlopig uit te stellen, zodat de twee zaken niet door elkaar zouden gaan lopen.

"In dit geval, en om alle misverstanden te voorkomen, ga ik er geheel vrijwillig mee akkoord dit jaar in geen enkele prof- of amateurwedstrijd in Frankrijk te starten, in het bijzonder de Ronde van Frankrijk", schrijft Landis aan de AFLD.