AMSTERDAM - Ruim twintigduizend toeschouwers keken woensdag in de Arena bijna zeventig minuten lijdzaam toe hoe het Nederlands elftal oefende om te oefenen. Ze floten veelal afkeurend op de vingers maar klapten ook voor vier Nederlandse treffers in de slotfase en de uiteindelijke zege op Rusland: 4-1.

Bondscoach Guus Hiddink beschikte over spelers die pas twee weken in training zijn. De nationale competitie van Rusland begint pas in maart. Het was geen toeval dat alle Nederlandse treffers in de laatste twintig minuten vielen.

Vorm

Van Basten zag tegen Rusland vooral dingen die hij allang wist. Invallers Ryan Babel (67e minuut) en Wesley Sneijder (71e minuut) onderstreepten met de 1-0 en 2-0 dat ze in vorm zijn. Ook Clarence Seedorf greep opnieuw zijn kans. Danny Landzaat en Nigel de Jong speelden een mindere wedstrijd en Jan Vennegoor of Hesselink, voor het eerst in de basis, kon als centrumspits niet overtuigen.

Van Basten zag verder dat hij geen goed vervanger heeft voor Robin van Persie. De geblesseerde aanvaller van Arsenal was niet voor niks bij alle zeven treffers van Oranje in de EK-kwalificatie betrokken. Hij maakte vier doelpunten en bereidde de drie andere treffers voor.

"Wij willen voetbal zien", zongen de aanwezige supporters regelmatig in de tweede helft. Babel besloot de smeekbede van het legioen in de 68e minuut te beantwoorden. Sneijder zorgde voor de 2-0, waarna Bistrov nog iets namens de Russen terug deed. Mathijsen en Van der Vaart zorgden er in de slotfase voor dat de fans toch nog een beetje tevreden naar huis gingen.

Van Basten

Bondscoach van Basten na afloop van de zege vooral tevreden over de inbreng van Wesley Sneijder en Ryan Babel. "Het was niet toevallig dat zij voor de eerste twee treffers zorgden", aldus Van Basten.

"In de eerste helft konden we het verschil niet maken", stelde de bondscoach van Oranje. "In de tweede helft hebben we meer risico genomen. Babel en Sneijder vielen goed in. Daarna hebben we het goed uitgespeeld. Dat geeft hoop voor de duels met Roemenië en Slovenië. Ik vind Rusland geen slechte ploeg."

Van Basten begon het duel in de halfvolle Arena met Jan Vennegoor of Hesselink als centrumspits. "Hij heeft gedaan wat wij wilden", verklaarde de bondscoach. "Huntelaar, Kuijt en ook Van Persie kunnen ook op die plek spelen. We moeten nog maar eens over die positie nadenken."

Sneijder

Gelegenheidsaanvoerder Giovanni van Bronckhorst sprak na afloop van de wedstrijd met name lovende woorden over invaller Wesley Sneijder. Met de middenvelder van Ajax kreeg Oranje na de rust veel meer uitstraling en flair. Hij bracht ook de tweede treffer van Nederland op zijn naam.

"Wesley is in vorm, dat kon je in deze wedstrijd goed zien", meende Van Bronckhorst. "Hij heeft het als invaller heeft goed gedaan. Met hem erbij kwam er meer snelheid en meer spel in de ploeg. Hij kan zelf openingen maken en goed schieten. Mede door Wesley liep het in de tweede helft veel beter bij ons."

Over de matige eerste helft was Van Bronckhorst minder te spreken. "Onze intentie was goed, maar we waren in de eindfase niet scherp genoeg. Bovendien was het moeilijk voetballen tegen die Russen. Ze waren stug en hielden veel man achter de bal. Gelukkig kwam het na de rust toch nog goed."

Hiddink

Bondscoach Guus Hiddink van Rusland sprak over een leerzame avond. "Het is goed voor mijn spelers om eens te kijken hoe een groot voetballand als Nederland acteert."

"Ik vind dat we het best goed hebben gedaan. In de eerste helft heeft Oranje misschien één kansje gekregen. Het is jammer dat we in de tweede helft niet meer konden verbloemen dat we nog niet wedstrijdfit zijn. De meeste spelers van mij zijn pas twee weken in training. De nationale competitie van Rusland begint pas in maart.

Ik denk dat we daarom in de slotfase nog vier treffers moesten incasseren. Dat is niet erg. We zijn een ploeg in opbouw. Hier leren we alleen maar van."