HEERENVEEN - Er is momenteel een levendige illegale handel in kaartjes voor de wereldkampioenschappen allround in Thialf. Op marktsites op internet worden honderden tickets aangeboden, soms tegen woekerprijzen. Voor de schaatsbond KNSB is het een 'grote bron van zorg'.

Marketing- en sponsoringmanager Frank Bieleman van de KNSB noemt de zwarthandel "vreemde praktijken waar schaatsliefhebbers de dupe van worden". Hij kon net als Frans Bakker van het organisatiecomité Thialf eenvoudig constateren dat op websites volop kaartjes worden verhandeld. "Wij verkopen ze voor 22 euro, maar ik heb al gezien dat ze boven 200 euro verhandeld werden", aldus Bakker.

Staanplaatsen

Vrijdag, zaterdag en zondag worden in Heerenveen dagelijks 11.000 toeschouwers verwacht. De kaarten die op internet belanden, zijn vooral voor staanplaatsen in de bochten. "Die kosten 22 euro, maar op internet zie je ze vaak voor 75 te koop staan", aldus Bakker. "We betreuren dat, maar we hebben er helaas weinig zicht op. Onze zitplaatsen voor genodigden zijn op naam, maar staanplaatsen zijn dat nu eenmaal niet."

KNSB-manager Bieleman hoopt het probleem bij toekomstige evenementen te kunnen voorkomen door het juridisch 'dicht' te timmeren. "Maar het is lastig, zie ook de grote voetbaltoernooien. Nu zijn we nog niet in staat het uit te bannen."

Veel schaatsfans waren boos op de KNSB omdat er te weinig kaarten in de vrije verkoop beschikbaar waren. Ze voerden actie omdat de tickets in hun ogen onterecht werden verdeeld onder sponsors.

Wachtlijst

"Er zijn veel partijen met rechten", verklaart secretaris Bakker van het organisatiecomité. "Sponsors, gewesten, maar ook buitenlandse schaatsers en bonden hebben recht om kaarten te kopen." Heel recent kwamen volgens Bieleman 1500 van die gereserveerde kaarten terug. Die zijn inmiddels allemaal verkocht via de wachtlijst. "Dat was een goed bericht voor de schaatssupporters", meent Bieleman. Ook eerder werden al honderden gereserveerde kaarten alsnog in omloop gebracht bij de supporters.

Volle bak

Mensen die nu nog geen toegangsbewijs hebben en zich niet tot internet willen wenden, kunnen het nog bij Thialf proberen. "Soms willen er nog wel eens wat gereserveerde kaarten niet opgehaald worden", weet Bakker. "Die gaan dan direct de verkoop in. Wij zeggen altijd: We hebben altijd een volle bak, maar zijn nooit uitverkocht."

Volgens Bakker biedt het medium internet nieuwe kansen, maar zwarthandel is van alle tijden. "Toen wij dertig jaar geleden nog geen overdekte ijshal hadden, pasten er hier 30.000 toeschouwers in. Toen stonden de zwarthandelaren hier ook gewoon op het plein, hoor."