MELBOURNE - De Australian Open in Melbourne gaan dit jaar door zonder één Nederlandse vrouw in het enkelspel van het hoofdtoernooi. Seda Noorlander werd zaterdag in de derde en laatste ronde van de kwalificatie uitgeschakeld.

De 28-jarige Haagse was kansloos tegen de 20-jarige Amerikaanse Ansley Cargill: 2-6 1-6.

Nederland heeft vanaf maandag wel vier mannen in het hoofdtoernooi van de Australian Open: Sjeng Schalken, Richard Krajicek, Raemon Sluiter en Martin Verkerk.

Schalken is eerst

Sjeng Schalken speelt als eerste Nederlander. De Limburger kwam als laatste te weten wie zijn tegenstander in de eerste ronde is. Het werd Jack Brasington, een 26-jarige Amerikaan, die zich met succes door de drie kwalificatieronden werkte. Schalken speelt maandag de eerste partij op baan 6 in Melbourne. Hij doet dat met trainingen als enige voorbereiding.

Zaterdag oefende hij met Richard Krajicek en de Ecuadoriaan Nicolas Lapentti. Over zijn tegenstander zei de Nederlandse nummer 1: "Wat het wordt, blijft een gok. Hij zal drie sets van mij moeten zien te winnen. Hij krijgt geen enkel punt van mij cadeau. Hoe langer de wedstrijd duurt hoe meer ballen hij zal terugkrijgen. Ik weet van hem dat hij een snelle speler is en daar houd ik wel van. Beter dan een Spanjaard die voortdurend hoge spinballen slaat."

Kleine blessure: 'opstartdingetje'

De polsblessure van Schalken hield zich goed tijdens de trainingen. Wel kreeg hij enige last van pijn in de heup. "Een kleine blessure", zei hij, "typisch zo'n opstartdingetje. Gelukkig is Jan Naaktgeboren, de fysiotherapeut van Richard Krajicek, hier. Ik moet even van zijn diensten gebruik maken."

Op de eerste dag van de Australian Open zal ook Martin Verkerk in actie komen. De tennisser uit Alphen aan den Rijn mag in het Rod Laver Stadium aantreden tegen de Australiër Mark Philippoussis. De wedstrijd is geprogrammeerd als hoogtepunt in het avondprogramma.

Richard Krajicek (tegen de Australische wildcardhouder Todd Reid) en Raemon Sluiter (tegen de Rus Marat Safin) komen niet voor dinsdag in actie.

Agassi is er ook klaar voor

Andre Agassi is ook klaar voor de Australian Open. De Amerikaanse tennisser bracht zaterdag de Kooyong Classic, een invitatietoernooi in Melbourne, op zijn naam. Hij versloeg de Fransman Sebastian Grosjean in de finale zonder veel moeite: 6-2 6-3.

Diens landgenoot Richard Gasquet werd derde door een zege (7-5 6-2) op de Australiër Mark Philippousis. Deze is in de eerste ronde van het eerste grandslamevenement van 2003 de tegenstander van de Nederlander Martin Verkerk.

Het toernooi van Sydney, waar Richard Krajicek er al in de eerste ronde uitvloog, leverde een verrassende overwinning op voor Lee Hyung-taik. De ongeplaatste Zuid-Koreaan was in de eindstrijd iets sterker dan de Spanjaard Juan Carlos Ferrero, tweede op het voorkeurslijstje van de organisatie: 4-6 7-6 7-6.