ROME - De Italiaanse voetbalbond heeft in overleg met de regering strenge maatregelen voorgesteld om supportersgeweld te beteugelen. Het kabinet van premier Prodi beslist woensdagmiddag of de maatregelen van kracht worden.

In de voorstellen staat onder anderen een verbod op de verkoop van grote aantallen kaarten aan bezoekende supporters. Ook moeten minderjarigen een stadionverbod kunnen krijgen en mogen clubs en supportersverenigingen geen financiële banden meer met elkaar hebben.

Daarnaast moeten eerdere aanbevelingen uit 2005 omtrent de indamming van supportersgeweld nu daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Draconisch

Volgens de zogenoemde Pisanu-wet moeten stadions, zowel binnen als buiten de poort, voorzien zijn van camera-toezicht. Er moeten nummers op de kaarten komen die corresponderen met stoeltjes en verschillende delen van een stadion moeten worden gescheiden door plexiglazen wanden. Verder staan in de wet enkele maatregelen die het werk van ordediensten makkelijker moeten maken.

De Italiaanse clubs zijn tegen de voorstellen. Ze noemen deze 'draconisch' en vrezen grote financiële consequenties. Ook willen de clubs dat de steden als eigenaars van de stadions de kosten voor de aanpassingen, voorgesteld in de Pisanu-wet, op zich nemen. De minister van Sport, Giovanna Melandri, liet al weten dat er niet over de maatregelen valt te onderhandelen.

Stadions

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Italië maakt donderdag een lijst openbaar met onveilige voetbalstadions. Dat is woensdag in Italië bekendgemaakt. Het besluit volgt vijf dagen na de dood van een agent bij rellen rond de wedstrijd Catania - Palermo.

Volgens Italiaanse bronnen voldoen alleen stadions in Milaan, Rome, Turijn, Siena en Palermo aan de strenge veiligheidseisen.