FRIMLEY GREEN - Raymond van Barneveld heeft vrijdagavond in Frimley Green de halve finales bereikt van The Embassy, het officieuze wereldkampioenschap darts. De Hagenaar versloeg de Belg Erik Clarys, bijgenaamd de Sheriff, in zes sets: 5-1. Barney speelt zaterdag in de halve eindstrijd tegen Mervyn King, de nummer drie van de plaatsingslijst.

De Engelsman won met 5-0 van zijn landgenoot Colin Monk. Van Barneveld heeft nog iets goed te maken tegen 'The King'. Vorig jaar verloor hij in de kwartfinales met 3-5 van de Brit.

'Heel goed zelfs'

"Het gaat goed, heel goed zelfs", concludeerde Van Barneveld na zijn fraaie zege op Clarys voldaan. "De pijlen vliegen er heerlijk in. Ik heb de laatste maanden keihard getraind op mijn dubbels en die investering in mezelf betaalt zich nu terug. Ik sta hier in Frimley Green op het podium met veel zelfvertrouwen en een goed gevoel. Maar ik ben pas tevreden als ik zondag de finale heb gewonnen."

'Eigen kracht van Raymond'

Clarys, die vorig jaar in de tweede ronde met 3-0 ook al van Van Barneveld verloor, begon sensationeel aan de wedstrijd. Met zijn eerste drie worpen behaalde hij meteen de maximale score van 180 punten. Daarna moest de dakdekker uit Deurne het initiatief aan de tweevoudig kampioen laten. "Ik heb weinig tot niets fout gedaan in deze partij", sprak de Belg later berustend. "Raymond heeft op eigen kracht gewonnen."

De favoriete Van Barneveld liep snel uit naar 2-0. De eerste break van Clarys in de derde set leverde de Belg niettemin het eerste winstpunt op (2-1). Vlak voor de korte pauze werd het nog even spannend voor Barney. Bij een stand van 2-2 in de vierde set kwam Clarys op een makkelijke uitgooi van 40 punten. Van Barneveld liet de Belg echter niet dichterbij komen door de benodigde 124 punten zelfbewust op het bord neer te zetten (3-1).

Na de onderbreking hervond Van Barneveld snel zijn ritme. De vijfde set ging met 3-0 naar de voormalige postbode, waarna hij in de zesde set het karwei afmaakte met zijn vierde pijl voor de winst. Maar niet voordat de kansloze Belg nog wel met 170 de hoogste finish tot dusver bij de Embassy 2003 op zijn naam had geschreven, goed voor een bonus aan het einde van het toernooi van euro.