GRONINGEN - Jong Oranje heeft dinsdagavond in een oefenduel met Jong Rusland een 3-0 overwinning geboekt. Otman Bakkal was met twee treffers de gevierde man aan Nederlandse zijde. Het elftal van bondscoach Foppe de Haan speelde, zeker voor de rust, een prima wedstrijd. Halverwege de tweede helft mocht invaller en debutant Maceo Rigters voor de 3-0 zorgen.

In de Euroborg, waar op zaterdag 23 juni de finale van het komende Europees Kampioenschap onder 21 op het programma staat, kregen Calvin Jong-A-Pin (SC Heerenveen) en FC Utrecht-speler Kees van Buuren een basisplaats van De Haan. Het tweetal maakte daarmee hun debuut in Jong Oranje.

De eerste kans was na vijf minuten voor Sherjill MacDonald, maar de spits van het Engelse West Bromwich Albion kon zijn kopbal niet voldoende richting mee geven. Na twintig claimde Daniël de Ridder een strafschop, na een overtreding van Kirill Kochubey, maar de Deense scheidsrechter Anders Hermansen zag er niet meer in dan een buiteling van de linksbuiten en bestrafte hem met geel.

Drie minuten later was het toch raak toen Bakkal na voorbereidend werk van De Ridder en Ismail Aissati voor 1-0 zorgde. Het was zijn eerste treffer in dienst van Jong Oranje. Vier minuten later voegde de middenvelder van FC Twente daar een tweede aan toe.

Opnieuw stond Aissati met een fraaie steekpass aan de basis. Het was een fase in de wedstrijd waarin het aanvallend af en toe prima liep bij Jong Oranje, met Aissati als uitblinker op het middenveld.

Pas na rust moest doelman Boy Waterman voor het eerst handelend optreden, op een vrije trap van Roman Sjisjkin. Het was een van de weinige keren dat Rusland, dat komende zomer ontbreekt op het EK, dreigend werd. Na ruim een uur spelen scoorde Jong Oranje voor de derde maal, via invaller Rigters. De aanvaller van NAC Breda, dinsdagmiddag op het laatste moment toegevoegd aan de selectie, wist tussen vier tegenstanders de bal toch langs de Russische doelman te krijgen.