RIJSWIJK - Jochem Uytdehaage stopt met schaatsen. De Utrechter heeft dit dinsdag bekendgemaakt. "Ik heb veel mooie dingen gewonnen, maar nu is het mooi geweest", liet Uytdehaage in het Sportjournaal weten.

Het einde van zijn loopbaan zat er al aan te komen. Ook bij zijn nieuwe formatie speelde hij dit seizoen nationaal noch internationaal een rol van betekenis. De atleet zei daarom enkele weken geleden al zeer te twijfelen over doorgaan. Vooral nadat hij bij de skate-off voor een plaats op de WK figureerde.

Rust

"Ik had toen al in een emotionele bui kunnen zeggen dat ik zou stoppen, maar ik wilde het toch even laten bezinken. Ik heb veel mensen gesproken en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het geen zin heeft om door te modderen. Ik ben er klaar mee. Het geeft een hoop rust, want ik kan mijn aandacht nu gaan besteden aan andere ideeën."

Recentelijk gaf ook zijn coach Ingrid Paul aan niet te verwachten dat Uytdehaage het gat met de wereldtop nog zou kunnen goedmaken. Dat was aanvankelijk wel zijn doel. "Ik heb nog voor tien procent getwijfeld of ik het zou proberen. Maar ik zou eerst een stap moeten maken naar mijn oude niveau en dan nog een stap naar de top. Ik moet toegeven dat het niveau op dit moment erg hoog is. Ik weet niet of dat nog haalbaar is voor mij."

Tweestrijd

Vorig seizoen, nadat Uytdehaage de kwalificatie voor de Winterspelen van Turijn miste, stond de in Utrecht geboren schaatser in tweestrijd. Uiteindelijk koos hij er voor een nieuwe weg in te slaan. Na jaren van samenwerking met Gerard Kemkers (TVM) werd Paul zijn nieuwe coach en Telfort de nieuwe ploeg. Uytdehaage was toe aan een "nieuwe prikkel". "Die verandering is ook goed geweest en er ik heb ook geen spijt van gehad. Tussen de bedrijven door heb ik er ook zeker plezier aan beleefd."

Uytdehaage verwierf internationale faam op de Winterspelen van Salt Lake City, in 2002. Hij won goud op de 5000 en 10.000 meter. Er was ook nog eens zilver (1500). In datzelfde jaar werd hij ook nog eens Europees- en wereldkampioen. Slechts weinig schaatsers lukte het dit in een olympisch seizoen te presteren.

Zijn niveau van 2002 haalde Uytdehaage daarna niet meer. In 2005 won hij nog wel de Europese titel, maar veel meer zat er niet in.

Op de lange afstanden bleven de specialisten hem voor. Op de allroundtoernooien kwamen Shani Davis, Chad Hedrick, Enrico Fabris, Sven Kramer en bleef Carl Verheijen. In dat circuit deed Uytdehaage niet meer mee. Hij speelde nog wel een rol bij enkele incidenten.

Ongeluk

Zo was hij betrokken bij een zwaar auto-ongeval. Vorig jaar werd Uytdehaage nog elfde op de EK, nadat hij bij een bizarre botsing met ploegmaat Verheijen geblesseerd raakte.

Met het hoofd naar beneden reed Verheijen uit en zag niet dat Uytdehaage een halve baan verder klaar stond voor de start. Hij trof hem met grote snelheid. Uytdehaage reed zijn vijfde (en laatste) EK nog wel uit, vooral om startplaatsen voor Oranje voor een volgend toernooi niet in gevaar te brengen. Het kostte hem wel de rest van het seizoen.