ROME - De Italiaanse voetbalclubs willen komend weekeinde de competitie niet zonder publiek hervatten. Dit zei Palermo-voorzitter Maurizio Zamparini dinsdag na overleg met bestuurders van andere clubs.

Met dit standpunt staan de clubs lijnrecht tegenover de Italiaanse regering. Die besloot dit weekeinde om geen publiek meer toe te laten in stadions die niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen. In Italië voldoen slechts vier stadions aan alle eisen. De regering nam de maatregel na de dood van een politieagent bij rellen rond de wedstrijd Catania - Palermo afgelopen vrijdag.

Veiligheidseisen

De Italiaanse minister van binnenlandse zaken Giuliano Amato buigt echter niet voor de grote druk van voetbalclubs. Hij weigert zijn plan aan te passen om stadions open te stellen voor publiek als in de voetbaltempels niet wordt voldaan aan de moderne veiligheidseisen.

De Italiaanse regering bespreekt woensdag het voorstel van Amato. Volgens Italiaanse media voldoen in de Serie A alleen de stadions van AS Roma, Lazio Roma, Siena, Palermo en Torino aan de veiligheidseisen. Alle andere clubs in de hoogste Italiaanse voetbaldivisie zouden bij een positief besluit van de regering voorlopig geen supporters meer mogen toelaten.

Rellen

Amato lichtte dinsdagavond het parlement in over de gebeurtenissen rond de competitiewedstrijd tussen Catania en Palermo van vrijdag. Hij verklaarde dat de politie 34 supporters had opgepakt tijdens de rellen, onder wie elf minderjarigen. Tussen de arrestanten bevond zich niet de verdachte van het ombrengen van de agent.

Wel pakte de politie een steward op die gewelddadige supporters zonder kaartje het stadion zou hebben binnengelaten. In het huis van de man werden tal van pamfletten tegen clubs en de politie gevonden. "We hebben een taak tegenover wetsdienaars en onze burgers om de druk van clubs te weerstaan. Veiligheid is belangrijker dan economische belangen die vragen om gewoon verder te gaan."

Clubs uit de Serie A en B overlegden dinsdagavond informeel over de dreigende overheidsmaatregel. Diverse clubs drongen er na afloop bij de Italiaanse voetbalbond op aan de competities komend weekeinde te hervatten. "We zijn het er allemaal over eens dat er zo snel mogelijk weer moet worden gevoetbald", zei Palermo-voorzitter Maurizio Zamparini.

'Show must go on'

Bondsvoorzitter Antonio Matarrese sloot zich bij de wens van de clubs aan. "We zijn zeer bedroefd over de gebeurtenissen, maar 'the show must go on'. Helaas hoort de dood bij deze grote beweging waar justitie nog altijd geen grip op heeft." Matarrese slikte zijn woorden later enigszins in en stelde dat het niet zijn bedoeling was de dood van de agent licht op te vatten.