AMSTERDAM - Marco van Basten mocht dinsdag uitleggen of hij nog nut in de oefenwedstrijd van een dag later tegen Rusland zag. De bondscoach van het Nederlands elftal liet de vraag even op zich in werken en haalde diep adem. "Ik denk dat dit duel wel zin heeft", verklaarde hij. "Zo vaak kan ik namelijk niet oefenen."

Van Basten mist woensdagavond in de Arena bijna een compleet elftal. Hij ontving de afgelopen maand afmeldingen van Edwin van der Sar, Khalid Boulahrouz, John Heitinga, André Ooijer, Urby Emanuelson, Ibrahim Afellay, Stijn Schaars, Robin van Persie en Arjen Robben.

Rechtsback

Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, verliet Jan Kromkamp dinsdag wegens privé-omstandigheden ook het trainingskamp van Oranje. De rechtsback voegt zich misschien op de wedstrijddag weer bij het Nederlands elftal. "Maar het zou ook kunnen dat hij weg blijft", lichtte de bondscoach toe.

"Ik besef dat ik veel spelers mis", verklaarde Van Basten. "Maar wie verzekert mij dat ik eind maart tijdens de belangrijke duels in de EK-kwalificatie met Slovenië en Roemenië ook niet veel geblesseerden heb? Stijn Schaars, Robin van Persie en André Ooijer zijn er dan waarschijnlijk nog niet bij. Daarom heeft het in mijn ogen zin om te oefenen tegen de Russen."

Van Basten wil in de Amsterdam ArenA zoveel mogelijk spelers op hun eigen positie laten voetballen. De kans is groot dat hij met Klaas-Jan Huntelaar centraal in de aanval begint. De bij Ajax gepasseerde centrumspits krijgt waarschijnlijk de voorkeur boven Dirk Kuijt.

De aanvaller van Liverpool komt naar verwachting pas in de tweede helft in het veld. Marco van Basten sloot na de laatste training echter al niet meer uit dat hij Kuijt als linksbuiten nodig heeft. Ryan Babel greep op de training namelijk naar zijn lies. "Dat zag ik ook" aldus Van Basten. "We kunnen niet anders dan afwachten."

Van der Vaart

Rafael van der Vaart is voorlopig de rechtsbuiten van het Nederlands elftal. "Van der Vaart heeft die positie in het duel met Engeland namelijk goed ingevuld", vond Van Basten die de rest van zijn elftal niet wilde toelichten. "Dat zien jullie morgen wel."

Niet alleen het Nederlands elftal verschijnt woensdag met een gelegenheidselftal in de ArenA. Bondscoach Guus Hiddink van Rusland beschikt over spelers die nog geen drie weken bezig zijn met de voorbereiding op de nationale competitie die in maart van start gaat.

"En toch nemen we deze oefenwedstrijd heel serieus", benadrukte Van Basten nog maar eens. Het vaak hondstrouwe legioen van Oranje denkt daar anders over. De KNVB liet dinsdag weten dat er tot dusver slechts 22.000 van de in totaal 50.000 tickets voor de oefeninterland in de Arena waren verkocht.