DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch wegens belastingfraude een celstraf van tien maanden geëist tegen oud-PSV-trainer Guus Hiddink. Justitie stelt dat Hiddink de belasting voor bijna 1,4 miljoen euro heeft ontdoken omdat hij in 2002 en 2003 weliswaar in België stond ingeschreven maar daar niet echt woonde.

De huidig bondscoach van Rusland had in die tijd een woning in het dorpje Achel maar sliep daar nooit. Door een adres in België te hebben, hoefde Hiddink over zijn inkomsten als trainer van de nationale ploeg van Zuid-Korea minder belasting te betalen.

Eigenwijs

Officier van Justitie C. Loos typeerde Hiddink dinsdagmiddag in zijn pleidooi als een eigenwijze man, die het advies van zijn accountant om in elk geval af en toe in zijn huurwoning in België te slapen niet opvolgde. De succescoach was veel liever bij zijn vriendin in Amsterdam, die het huis in België niet zag zitten. De woning net over de grens was een "schertsvertoning", aldus Loos.

Guus Hiddink verzweeg in de 'fraudeperiode' 3,5 miljoen euro aan inkomsten voor de Nederlandse belasting, becijferde Loos dinsdagmiddag. Belasting die wel is afgedragen in België en Zuid-Korea moet Hiddink maar terugvragen, oordeelde de officier.

Brutaal

Loos noemde de verdachte brutaal en wees op een poging van hem om een hotel in Antwerpen een valse rekening te laten opmaken. "Hiddink is van een hoog voetstuk omlaag gevallen. Ten onrechte heeft hij in de media afgegeven op de belastingdienst en de fiscale recherche. Ik vraag me af of hij soms denkt dat hij boven de wet staat."

Brein achter het 'complot' was echter toch accountant S. van den B.. Tegen hem eiste justitie een celstraf van veertien maanden. Hij beschuldigde de intermediair van minachting voor de wet.

Telefoontaps

Het onderzoek naar de belastingfraude begon op basis van informatie uit telefoontaps in het onderzoek naar de wegens ontucht veroordeelde ex-PSV-directeur Fons Spooren. Ook hij zou met hulp van dezelfde accountant de belasting hebben ontdoken. Justitie heeft hem een boete willen opleggen maar daartegen loopt nog bezwaar, onthulde Loos.

De taps zijn volgens justitie geldig bewijs tegen Hiddink en zijn accountant. In hun verklaringen hoort het OM expliciete en impliciete bekentenissen.

Hiddink en zijn advocaat wensten na afloop niet te reageren op de zware eis. Ze verwezen naar het pleidooi van de verdediging op maandag. "In de rust van een wedstrijd geef je geen commentaar."

De uitspraak staat vooralsnog gepland op 27 februari.