ARE - De eerste dag van de wereldkampioenschappen ski in het Zweedse Are heeft twee verrassende winnaars opgeleverd. Bij de mannen won dinsdag outsider Patrick Staudacher uit Italië de super-G. De onbekende skiër uit Zuid-Tirol liet op zijn eerste WK alle favorieten achter zich en zette een tijd van 1 minuut en 14,30 seconden neer.

De Zweedse Anja Pärson won de super-G bij de vrouwen. Haar laatste overwinning dateerde van vorig jaar maart. Afgelopen zomer onderging zij een knieoperatie, liet een aantal wereldbekerwedstrijden lopen en richtte zich op haar revalidatie. Ze bleek verrassend genoeg net op tijd fit om de winst in eigen land binnen te slepen.

Sneeuwstormen

De skiwedstrijden in Are zouden eigenlijk zaterdag al beginnen, maar werden steeds uitgesteld door sneeuwstormen. Dinsdag was de gladde piste zonovergoten. "De condities waren me op het lijf geschreven. Ik kon agressief skiën, risico's nemen en aanvallen", jubelde Staudacher na afloop.

De 26-jarige parttime rocker met eigen coverband had nog nooit een wereldbekerwedstrijd gewonnen. Voormalig olympisch kampioen Fritz Strobl uit Oostenrijk en de Zwitserse veteraan Bruno Kernen konden hem echter niet bijhouden en werden respectievelijk tweede en derde.

Wereldbekerleider Aksel Lund-Svindal uit Noorwegen behaalde slechts de dertiende plaats. Fransman Pierre-Emmanuel Dalcin liep een ontwrichte schouder op na een val.

Pärson

Ook bij de vrouwen werd het publiek getrakteerd op spectaculaire valpartijen, maar niemand raakte ernstig gewond. Pärson bleef overeind en daalde af in een tijd van 1 minuut en 18,85 seconden. "Het was al jaren mijn droom om in eigen land WK-goud te winnen. Om dat nu al meteen op de super-G te doen is ongelooflijk", aldus de 25-jarige Zweedse die haar vijfde WK-goud won.

De Oostenrijkse topfavoriete Renate Götschl haalde alles uit de kast om Pärsons tijd te verbeteren, verloor meerdere malen bijna de controle, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats. Lindsey Kildow uit de Verenigde Staten eindigde op de tweede plaats.

De wereldkampioenschappen in Are gaan nog door tot en met 18 februari. Donderdag staan de supercombinatie en de afdaling voor mannen op het programma.