RIJSWIJK - De zaalsporten handbal, volleybal, badminton en basketbal hebben een nijpend tekort aan accommodaties. Gemiddeld heeft een vereniging per jaar 95 uren meer zaalruimte nodig voor trainingen en wedstrijden.

Omgerekend komt dat neer op ongeveer zestig sporthallen. Dat blijkt uit een rapportage die het handbalverbond (NHV) dinsdag publiceerde op de website.

Verenigingen

Ruim 2300 verenigingen kregen vorig jaar december een vragenlijst toegestuurd over hun accommodatiewensen voor de toekomst. Uit de eerdere plannen was al naar voren gekomen dat extra zaalruimte gewenst is omdat bijna alle verenigingen meer leden willen.

Groei

De doelstelling is dat de vier zaalsporten gemiddeld willen groeien van 120 naar 159 leden. De rapportage heeft duidelijk gemaakt dat er vanaf 2008 al beduidend meer zaalruimte nodig is.

Het NHV (handbal), de NeVoBo (volleybal) en de beide NBB's (basketbal en badminton) zoeken een belangrijk deel van de oplossing in samenwerking. Het exploiteren van een dure sporthal is een minder risicovolle aangelegenheid als verenigingen het samen doen.

De bonden gaan nu eerst op zoek naar gemeenten waar dergelijke gezamenlijke initiatieven 'kansrijk' zijn. Later dit jaar willen zij vier of vijf gemeenten selecteren voor een proefproject.