ROME/CATANIA - Voetbalwedstrijden in verouderde stadions zullen het in Italië voortaan zonder supporters moeten doen. Dat deelde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Giuliano Amato maandag mee na crisisberaad van de regering met vertegenwoordigers van de Italiaanse voetbal en het nationaal olympisch comité.

Bekijk video

Het overleg was een gevolg van de tragische dood van een agent vrijdag bij rellen rond het competitieduel tussen Catania en Palermo. "Er zullen geen wedstrijden met publiek meer plaatsvinden in stadions die niet aan de veiligheidseisen voldoen'', stelde Amato. "We moeten ons weren tegen de criminelen uit de groep vandalen.''

Vele stadions blijken niet aan de veiligheidseisen te voldoen. Volgens Luigi Scotti, ondersecretaris van de ministerie van Justitie, zijn in de serie A slechts vijf stadions veilig. Dit aantal wordt echter verhoogd tot tien als er geen fans van de bezoekende club naar de duels komen.

Kabinetsvergadering

Woensdag is er een bijzondere kabinetsvergadering over nieuwe veiligheidsmaatregelen. Daarna valt de beslissing over hervatting van de competities. Na de dood van de agent werden alle voetbalduels geschrapt. Voorzitter Luca Pancalli van de Italiaanse voetbalbond ging er maandag vanuit dat er komend weekeinde weer wordt gevoetbald.

"We proberen tot maatregelen te komen, zodat we dit weekeinde weer kunnen spelen. Ik ben optimistisch dat alle betrokkenen volwassen genoeg zullen zijn de nieuwe regels te accepteren en er ook aan meewerken'', verklaarde Pancalli. Officieel kan het besluit over de hervattig pas worden genomen als het kabinet zich over de maatregelen heeft gebogen.

Kaartverkoop

Bij het crisisberaad stelden de partijen ook voor de automatische kaartverkoop aan fans van uitspelende clubs stop te zetten. Daarnaast moet de politie de ruimte krijgen om zonder opsporingsbevel tot 48 uur na een wedstrijd mogelijke relschoppers aan te houden.

Daarnaast moet de leeftijd voor het opleggen van een stadionverbod aan hooligans worden verlaagd. Die grens is nu achttien jaar. Aanhangers die al een stadionverbod hebben, moeten in de toekomst tijdens de duels van hun club worden verplicht vrijwilligerswerk te doen.

Begrafenis

De overleden agent Filippo Raciti werd maandag onder grote belangstelling begraven. Er ging in de dom van Cantania een luid applaus op toen de kist met het lichaam van Raciti werd binnengedragen.

Zijn vrouw Marisa hield tijdens de dienst voor vele duizenden toehorders een emotionele toespraak. "Ik hoop dat zijn dood iets zal veranderen'', sprak zijn vrouw Marisa Raciti tijdens de dienst. Filippo Raciti was vader van twee kinderen.