BRUSSEL - De namen van de Belgische veldrijders Sven Nys en Bart Wellens komen voor op een lijst van betrokkenen in de dopingzaak rond wegrenner Dave Bruylandts. De rechtbank in Antwerpen boog zich maandag over het onderzoek door het parket van Turnhout.

De zaak werd uitgesteld tot begin maart. Dan zal duidelijk worden wie er werkelijk voor de rechter moet verschijnen.

Een woordvoerster van het parket verklaarde maandagavond dat de namen van Nys en Wellens door één van de betrokken 'terloops' waren genoemd. De twee zullen volgens de zegsvrouw 'zonder twijfel' buiten vervolging worden gesteld. Dit geldt ook voor andere namen op de lijst van twaalf als Sven Vanthourenhout en Peter van Santvliet.

Het parket van Turnhout deed vorig jaar maart bij vijftien renners en andere mensen uit de wielerwereld invallen op zoek naar aanwijzingen van doping. Naast Nys en Wellens staan ook hun landgenoten Peter van Santvliet en Sven Vanthourenhout op de lijst.

Nys

Nys zei maandag in een reactie zich volledig te distantiëren van het onderzoek. "Ik val compleet uit de lucht'', verklaarde de Raborenner, die dit seizoen al 28 zeges boekte.

"Ik heb de voorbije maanden of zelfs jaren totaal niks gehoord van het parket van Turnhout. Ik distantieer me dan ook volledig van de zaak. Ik wil klare wijn schenken: als ik genoemd word in dat onderzoek, dan stel ik me ter beschikking van het parket. Maar ik herhaal dat ik tot op heden nooit iets van hen heb gehoord. Ik heb niets met doping te maken.''