NOORDWIJK - Guus Hiddink ziet iets liever vandaag dan morgen gebeuren. Daarom moet de bondscoach van Rusland regelmatig tot tien tellen in zijn pogingen het enorme land in navolging van Zuid-Korea en Australië weer op de voetbalkaart te zetten.

Hiddinks persconferentie in Noordwijk, twee dagen voor het oefenduel met Nederland, is maandag nog geen twee minuten oud of de bondscoach van de Rusland neemt de regie zelf in handen. "Dat bedoel ik nu met moeilijk communiceren", zegt hij tegen de aanwezige Nederlandse journalisten.

Schreeuwen

De tolk van Hiddink spreekt net zo slecht Nederlands als Engels en Russisch. De meegereisde journalisten schreeuwen steeds door elkaar. Veel vaste volgers van het Russische voetbalelftal blijken bovendien vergeten hun mobieltje op stil te zetten. "Sorry", zegt de eigenaar van een luid apparaatje wanneer een Russisch rocknummer hem op een belletje attendeert.

"We gaan het even anders doen", stelt Hiddink terwijl hij over het brilletje op het puntje van zijn neus tuurt. "Ik bepaal wie er een vraag stelt." Hiddink antwoordt in Nederlands en Engels en kan alleen maar hopen dat zijn antwoorden ook na de Russische vertaling nog hetzelfde klinken.

Missie

Wereldburger Hiddink heeft weer een missie. Met Zuid-Korea schopte hij het tot de laatste vier op het WK en met Australië liet hij afgelopen zomer in Duitsland de latere wereldkampioen Italië bibberen. Nu moet Hiddink het nationale elftal van Rusland weer de status schenken die het voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1992 genoot.

"En dat is een hele klus", weet Hiddink na ruim een half jaartje. "Je weet pas hoe groot dit land is wanneer je voor de landkaart gaat staan. Je kan Rusland wel in tachtig gebieden verdelen. Dat hebben we ook maar gedaan. In ieder gebied komt als het goed is een voetbalacademie. Daarnaast krijgt de nationale voetbalbond binnenkort eindelijk een eigen gebouw en trainingscomplex. Ook komen er een aantal nieuwe stadions. De infrastructuur en opleiding moeten enorm worden verbeterd. Pas dan kan dit land weer structureel goed presteren."

EK

Hiddink beseft dat niet alle Russen zoveel geduld hebben. "Al deze dingen zullen niet heel snel gerealiseerd zijn. Technisch directeur Joop Alberda en ik zetten alles in werking. Waarschijnlijk zijn het anderen die oogsten. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als we nu ook al goed met de nationale ploeg gaan presteren. Dat we het EK in Zwitserland en Oostenrijk bijvoorbeeld halen."


Hiddink was coach van Australië tijdens het WK in Duitsland

Hiddink is na vier kwalificatieduels voor het EK en acht punten nog ongeslagen. Alleen Kroatië (tien punten) presteerde tot dusver beter in groep E. Engeland, Israël en Macedonië hebben met zeven punten echter ook nog een helder uitzicht op het EK. "We hebben het niet getroffen met de loting", aldus Hiddink. "Kroatië, Engeland en misschien ook wel Israël zijn normaal gesproken sterker."

Kornejev

Hiddink bouwt aan een nieuw elftal. Maar liefst dertien van de achttien spelers van zijn huidige selectie zijn nog geen 25 jaar. Hij krijgt hulp van de assistenten Igor Kornejev (ex-Feyenoord) en Alexander Borodjoek (ex-Schalke) die hem helpen met het samenstellen van de selectie. "Of het moeilijk kiezen is? Ja en nee. Slechts zeventig Russische spelers komen op het hoogste nationale niveau uit. Wat dat betreft is alles wel weer overzichtelijk", lacht Hiddink die de laatste training voor het duel met Oranje dinsdag aan zijn assistenten laat.

Hiddink verantwoordt zich op dat moment bij de rechter over zijn belastingaangifte als inwoner van België. Alweer een probleem dat de hoop van het Russische voetbal liever vandaag dan morgen wil oplossen.