MIAMI - De Indianapolis Colts hebben de 41ste Super Bowl gewonnen. De Colts versloegen in de finale van het American Football de Chicago Bears met 29-17.

Dolphins Stadion in Miami, Florida was het decor van Super Bowl XLI. De regio werd de afgelopen week al geteisterd door noodweer en ook zondagnacht was dat niet anders. Zware regenval en sterke wind hadden een grote invloed op de wedstrijd.


Hevige regenval tijdens de wedstijd

Tos

De Chicago Bears, favoriet bij het publiek in het volledig uitverkochte stadion, wonnen de tos die onder toezicht stond van de legendarische quarterback van de thuisclub, Dan Marino. De Bears kozen ervoor om de Colts te laten aftrappen, wat een goede keuze bleek te zijn.

Droomstart

Rookie Devin Hester, in zijn eerste Super Bowl, bezorgde het team uit de ‘windy city’ een droomstart. Met een return van negentig yards scoorde hij in de eerste seconde van de wedstrijd meteen de eerste touchdown. De verdediging van de Colts stond volledig op het verkeerde been toen hij recht door het midden van het veld naar de endzone stormde.

Het begin van de wedstrijd stond bol van de fouten. Beide teams begonnen nerveus aan de tweestrijd maar met name de Colts moesten daarvoor een grote rekening betalen. De ‘offensive line’ van het team uit Indianapolis veroorzaakte tot twee keer toe een 5-yard penalty door valste starts waarna ster quarterback Peyton Manning een interceptie gooide.


Peyton Manning legt aan om te vuren

Gehinderd

In het eerste kwart werden de vele fouten ook afgewisseld met prachtige momenten. In zijn tweede poging gooide Manning, volgens vele de beste QB van zijn generatie, een ongelooflijke 50-yard pass voor de eerste touchdown van de Colts. De spelverdeler werd zwaar gehinderd door een verdediger maar wist toch de volledig vrijstaande receiver Lesley Wayne te vinden.

Maar bij het extra punt ging het weer helemaal mis voor de Colts. De snap werd gemist waardoor de bal niet goed kon worden stilgelegd en de verdedigers van de Bears hun fout enigszins konden herstellen.

Hoogstandje

De tweede kick-off return van de Bears was echter het tegenovergestelde van de eerste. De returner verloor de bal en de Colts konden opnieuw een aanval gaan opzetten. De ploeg van Manning had echter geen zin om van het foutje gebruik te maken en gaf de bal meteen weer terug.

Bears running back Thomas Jones besloot dat het weer tijd voor een hoogstandje was en stak het hele veld over voordat een verdediger hem op de 6-yard lijn eindelijk stopte. Voor quarterback Rex Grossman was deze afstand tot de endzone echter geen enkel probleem en hij tekende voor de 14-6, waarmee het spectaculaire eerste kwart tot een eind kwam.

In het tweede kwart trokken de Colts het spel in de Super Bowl, die door één miljard mensen wereldwijd live bekeken wordt, naar zich toe. Door middel van een fieldgoal en een touchdown namen zij de leiding in de wedstrijd over.

Half Time Show

Het echte spektakel bij het grootste sportevenement ter wereld speelt zich echter niet af tijdens de wedstrijd maar in de rust. De ‘Half Time Show’ wordt meestal gevuld door de grootste sterren op de aarde. Zo veroorzaakte Janet Jackson en Justin Timberlake tijdens de rust van Super Bowl XXXVIII een rel die de hele wereld overging en later bestempeld werd als ‘nipplegate’.


Prince nam de 'Half Time Show voor zijn rekening

Prince

Dit jaar ging de eer naar Prince. Een aantal fans mocht het veld opkomen waardoor het voor de camera’s leek alsof de arena volstond.Voor de compilatie van een aantal grote hits uit de jaren ‘80 mocht zelfs een heel orkest opdraven.

De artiest bracht verschillende nummers van zijn eigen repertoire ten gehore, maar ook nummers van andere bekende artiesten passeerde de revue, zoals ‘Proud Mary’ van Ike en Tina Turner en ‘All along the watchtower’ van Jimi Hendrix.

Mr. Perfect

De Colts kwamen sterk uit de kleedkamer. Zonder veel moeite stak de aanvalslinie het veld over naar de 20-yard lijn van de Bears. Zij kregen de bal echter niet in de endzone waardoor ‘Mr. Perfect’ Adam Vinatieri mocht aanleggen voor een fieldgoal. De kicker die in het naseizoen alles raakt schoot, tot één seconde voor de rust, miste dit keer niet en bracht de score op 19-14.

De Bears konden daarna geen vuist meer maken. Hun aanval werd door twee sacks gestuit waarna de Colts weer snel oprukte naar het doelgebied van de ploeg uit Chicago. Manning kreeg zijn team niet voorbij de 4-yard lijn waarna Vinatieri wederom mocht aanleggen voor een simpele fieldgoal.

Nachtkaars

Grossman kreeg zijn aanvalslinie niet meer opgang. Kevin Hayden van de Colts pakte de interceptie en scoorde daarmee de beslissende touchdown (29-17). De coach van de Bears probeerde de beslissing van de scheidsrechters, die de touchdown goedkeurde, nog aan te vechten. Maar videobeelden wezen uit dat de verdediger uit Indianapolis niet buiten het veld had gestapt.

De finale, die alleen in het eerste kwart het aanzien waard was, ging als een nachtkaars uit. Grote man aan de kant van de Colts was quarterback Peyton Manning die eindelijk zijn Super Bowl ring won. Hoofdcoach Tony Dungy van de Colts werd de eerste afro-Amerikaan die als coach de Super Bowl won.