STUTTGART - Atleet Bram Som is het indoorseizoen sterk begonnen. De Europees kampioen eindigde zaterdag bij wedstrijden in Stuttgart als derde op de 800 meter in 1.47,16.

Met die tijd nestelde Som zich meteen bovenaan de Europese ranglijst van dit seizoen. De Keniaan Wilfred Bungei was in de Duitse atletiekhal een klasse apart: 1.45,72.

Limiet

Som liep ruim onder de limiet van 1.49,00 voor de Europese kampioenschappen begin maart in Birmingham. Maar de 26-jarige sergeant van de Landmacht slaat dat toernooi over.

Arnoud Okken wil op die titelstrijd voor de medailles gaan. De 24-jarige Arnhemmer noteerde zondag bij wedstrijden in Gent een tijd van 1.48,94 en plaatste zich voor Birmingham.

Blessure

Okken won de race niet. Hij liet zich na zeshonderd meter wel voorin zien, maar verloor in de laatste ronde veel terrein op de latere winnaar, de Keniaan Ismael Kombich (1.47,50). Okken liep afgelopen zomer nauwelijks wedstrijden door een kuitblessure. Deze winter heeft hij naar eigen zeggen goed getraind.

Blom

Rens Blom mag dit seizoen weer hopen op grote hoogte met de polsstok. De wereldkampioen ging in Stuttgart in zijn tweede poging over 5,60 meter. Hij liet het vervolgens bij een mislukte sprong voor 5,70 en nam, na alle blessureleed van vorig jaar, genoegen met de tiende plaats.

Blom voldeed aan de limiet voor deelneming aan de EK (5,55) maar weet nog niet of hij gebruik zal maken van dat startbewijs.

Hoogtepunt

De Duitser Björn Otto won voor eigen publiek met 5,88, de beste mondiale prestatie van het seizoen. Tim Lobinger zorgde op dit onderdeel voor een bijzonder hoogtepunt. De Duitser ging over 5,78 maar werd gediskwalificeerd omdat hij tijdens zijn vlucht de lat met de hand teruglegde.

Marcel van der Westen eindigde in de finale van de 60 meter horden als zesde en laatste: 7,71. In de serie was hij vierhonderdste sneller. De Cubaan Dayron Robles excelleerde met 7,38, achthonderdste boven het wereldrecord. De Chinese geweldenaar Liu Xiang, wereldrecordhouder op de 110 meter, bleef het antwoord schuldig.

Defar

De opmerkelijkste prestatie kwam in Stuttgart op naam van Meseret Defar. De Ethiopische atlete, in de buitenlucht wereldrecordhoudster op de 5 kilometer, verbeterde nu de mondiale toptijd op de 3000 meter indoor.

Defar realiseerde een tijd van 8 minuten en 23,72 seconden. Ze verdiende er 25.000 dollar mee. Het oude record (8.27,86) stond op naam van de Russische Lilija Sjoboechova. Het stond een jaar in de boeken.

In het Amerikaanse Lincoln, Nebraska, kwam sprinter Daniel Ward dit weekeinde in actie. Hij finishte als tweede in de finale van de 200 meter in 21,24 achter de Amerikaan Nate Probasco (21,12).