ARNHEM - NEC pakte dit seizoen in de twee Gelderse burenruzies met Vitesse vier van de zes punten. De Arnhemmers staan na het gelijkspel (1-1) halverwege de ranglijst van de eredivisie echter op basis van een beter doelsaldo net boven de Nijmegenaren die zondag met de remise het meest gelukkig konden zijn.

De wedstrijden tussen de aartsrivalen uit Arnhem en Nijmegen zijn niet altijd even goed, maar zelden saai. Vitesse zette NEC van meet af aan zwaar onder druk. Doelman Babos kreeg een spervuur aan schoten te verwerken, vooral de redding van de Hongaar op een kopbal van Junker mocht er wezen. Ook bij een vrije trap van Janssen en een inzet van Lazovic liet hij zich niet passeren.

Wissel

De thuisclub liep het middenveld van de tegenstander in hoog tempo onder de voet. Trainer Been greep kort voor de rust in met een geslaagde tactische wissel, rechtsachter Nalbantoglu maakte plaats voor een extra middenvelder, Snoyl. Daarmee werden de aanvallen van Vitesse in een eerder stadium in de kiem gesmoord.

Invaller Snoyl stond acht minuten na de pauze bovendien aan de basis van de verrassende openingstreffer. Hij stuurde verdediger Olsson de ruimte in, de Zweed had oog voor de vrij staande Beerens (0-1).

Geel

Vitesse raakte even van slag, Sansoni gaf daarvan het duidelijkste voorbeeld toen hij doelpuntenmaker Beerens tijdens een opstootje zelfs in diens neus leek te bijten. De Belgische scheidsrechter Allaerts volstond met geel.

Pas 20 minuten voor tijd hervond Vitesse zich. Janssen vuurde tot twee keer toe vergeefs op het doel van Babos, Junker was wel succesvol. De Deen reageerde alert nadat Babos een inzet van Sprockel slechts had kunnen blokkeren. Na de gelijkmaker waren beide ploegen moegestreden en leken zij in het gelijkspel te berusten.

In de slotfase was Barreto nog dichtbij de beslissing, zijn vrije trap werd door doelman Velthuizen uit het doel gestompt. Zo bleef de eerste Nijmeegse overwinning in Arnhem sinds 1979 achterwege, het was ook teveel van het goede geweest na een wedstrijd waarin Vitesse de bovenliggende partij was.