ARNHEM - Jan van Halst verhuist met onmiddellijke ingang naar Vitesse. De 33-jarige middenvelder, die bij Ajax overbodig was geworden, tekende donderdag een contract voor anderhalf jaar bij de Arnhemse club. Hij gaat maandag al met Vitesse mee naar Portugal voor een trainingskamp van een week ter voorbereiding op de tweede helft van het seizoen.

Van Halst is naar Vitesse gekomen op voorspraak van Mike Snoei. De trainer ziet in de routinier de ideale man om binnen en buiten het veld leiding te geven aan zijn jonge spelersgroep. Dinsdagavond werd Van Halst door zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk geïnformeerd over de belangstelling van Vitesse. Minder dan twee dagen later was de transfer een feit.

"Mijn rol bij Ajax was uitgespeeld, maar ik voel me nog goed en wil nog graag iedere week voetballen. Dat kan bij Vitesse. Er waren ook enkele andere clubs geïnteresseerd, maar die konden niet aan Vitesse tippen", zei Van Halst. "Ook Ronald Koeman raadde me aan voor Vitesse te kiezen. Gezien de aanwezige kwaliteit staat de club momenteel veel te laag op de ranglijst. Aan mij en de andere spelers de taak daar verandering in te brengen."

Dat het noodlijdende Vitesse in staat is Van Halst te contracteren heeft te maken met de sponsorovereenkomsten die eerder deze week werden afgesloten met Bavaria, SBS6 en De Lotto. "We hebben ervoor gekozen niet het volledige bedrag in de exploitatie te steken", lichtte voorzitter Jos Vaessen toe.

De blessurelijst speelde ook een rol. Nanu, Knol, Laros, Zongo en Hofs zijn langdurig uitgeschakeld. "Zij komen dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie. We denken dat Jan van Halst de man is die we nodig hebben." De routinier, bewonderd om zijn nooit aflatende inzet, speelde in het verleden voor FC Utrecht, FC Wageningen, FC Twente, Ajax, Fortuna Sittard en opnieuw Ajax.