ROTTERDAM - Excelsior heeft zaterdagavond zijn negende achtereenvolgende nederlaag geleden. FC Twente, dat zich knap in de top-vijf weet te handhaven, won eenvoudig op Woudestein met 1-2. Alle treffers vielen voor rust.

Karim el Ahmadi en Blaise N'Kufo scoorden voor FC Twente, tussendoor had Johan Voskamp voor de gelijkmaker gezorgd.

NAC

In Breda bezorgde Glen Salmon met zijn vierde en vijfde doelpunt in dienst van NAC zijn ploeg zaterdag de overwinning op RKC: 2-1. De Zuid-Afrikaan kwam in de winterstop over van FC Groningen, maar heeft zijn voorganger Leonardo nu al doen vergeten. Salmon scoorde zowel voor als na rust. Tussendoor had Ruud Berger nog gelijk gemaakt voor RKC.

De Brabantse derby tussen middenmotor NAC en RKC, hekkensluiter van de eredivisie, kwam maar moeizaam op gang. Rond het halfuur was het Salmon die de wedstrijd plotseling openbrak. De lepe spits schoof een bekeken pass van Anouar Diba koelbloedig langs RKC-doelman Wevers.

Drie minuten later kwam RKC alweer op gelijke hoogte. Luwano Garcia legde de bal vanuit het strafschopgebied terug op Ruud Berger, die vanaf twintig meter Zoetebier passeerde.

Na rust waren de beste kansen aanvankelijk zelfs voor RKC, maar Van den Bergh en Dustley Mulder faalden in de afwerking. NAC bleef loeren op die ene mogelijkheid, en toen die zich eenmaal aandiende was het meteen raak. Een verre bal van Patrick Zwaanswijk bereikte aanvoerder Edwin de Graaf. Zijn schot werd nog gepakt door Wevers, maar in de rebound was Salmon weer attent: 2-1.

In de slotfase kreeg invaller Hans Mulder nog de rode kaart van scheidsrechter Van Dongen, omdat hij de doorgebroken Maceo Rigters had neergehaald.

Willem II

Heracles heeft Willem II zaterdagavond in Almelo op 2-2 weten te houden. Vlak voor tijd leken de Tilburgers de winst te pakken na een benutte strafschop van Kristoff Imschoot, maar ver in blessuretijd was het aanvaller Everton die de ploeg uit Almelo alsnog aan een punt hielp.

Heracles begon scherp aan de wedstrijd. Met opportunistisch voetbal werden de gasten uit Tilburg achteruit gedrongen. De weer fitte Everton was dichtbij de openingstreffer en Jan Wuytens kopte op de lat.

Halverwege de eerste helft had Stefaan Tanghe zijn ploeg Heracles tot tweemaal op voorsprong kunnen zetten. De Belg miste echter oog in oog met doelman Maikel Aerts, debuterend aan Tilburgse zijde.

Niet Heracles maar Willem II opende na een half uur de score. Boutahar verzilverde een vrije trap: 1-0. Even later behoedde doelman Pieckenhagen de thuisclub voor een tweede tegentreffer door de doorgebroken Cristiano af te stoppen.

Gelijkmaker

In de tweede helft bleef Willem II lange tijd redelijk eenvoudig overeind. Heracles liep zichzelf in de jacht op de gelijkmaker vaak voorbij waardoor alle goede bedoelingen nog voor het vijandelijke strafschopgebied strandden. In de slotfase probeerde trainer Brood van Heracles met de invallers Igor Gluscevic en Marc Höcher iets te forceren.

De oefenmeester keek vervolgens tevreden toe hoe Tanghe voor de gelijkmaker zorgde. In de slotminuut leek invaller Imschoot de wedstrijd alsnog in Tilburgs voordeel te beslissen. Remon de Vries vloerde invaller Rydell Poepon in het strafschopgebied. De Vries kreeg de rode kaart en Imschoot mocht vanaf elf meter aanleggen. De Belg faalde niet en de wedstrijd leek beslist. Maar in de slotseconde was het Everton die Heracles toch nog een punt bezorgde.