EINDHOVEN - AZ heeft eindelijk de felbegeerde overwinning in een topper te pakken. De ploeg van Louis van Gaal won in Eindhoven met 3-2 van PSV en maakt daarmee de competitie weer enigszins spannend. PSV is nog wel koploper in de eredivisie, maar het gat naar de achtervolgers is door de zege van de Alkmaarders een stuk kleiner geworden.

De manier waarop AZ zich in Eindhoven terug in de wedstrijd knokte was bewonderenswaardig. PSV was in de eerste helft verreweg de beste ploeg in het Philips-stadion, kwam ook verdiend op een 1-0-voorsprong, maar gaf de regie direct na de pauze even helemaal uit handen.

Dat de wedstrijd kantelde was voornamelijk te danken aan ingrijpen van AZ-coach Van Gaal. De oefenmeester startte aanvankelijk behoudend, met slechts twee aanvallers en een verdedigend middenveld. In die hoedanigheid had zijn elftal niets in te brengen tegen het spel van PSV. Pas nadat hij na de pauze met Julian Jenner en nieuweling Nourdin Boukhari koos voor de aanval, ontbrandde bij AZ het vuur.

Stormachtig

De Eindhovenaren waren het duel stormachtig begonnen. Binnen twee minuten kreeg de ploeg al drie corners. De eerste was het gevaarlijkst. Alex kopte uit de hoekschop van Farfan hard op doel, waar Demy de Zeeuw redding bracht. In de twintigste minuut kwam daarna de logische openingsgoal. Phillip Cocu stond met een slim overstapje aan de basis van de treffer. Culina zette vanaf de achterlijn voor, waarna Cocu over de bal heenstapte. Jefferson Farfan mikte vervolgens uiterst precies - en hard - in de lange hoek: 1-0.

AZ snakte in de beginfase naar adem. PSV liet de Noord-Hollanders geen moment bijkomen en joegen de ploeg van oud-bondscoach Louis van Gaal steeds op. De onzekere doelman Khalid Sinouh zorgde er bovendien voor dat AZ eigenlijk niet kon kiezen voor de weg terug. Steeds als Sinouh aan de bal kwam, produceerde hij een beroerde voortzetting. Daarnaast kreeg Ryan Donk - die speelde op de positie van de zieke Gijs Luirink - maar geen vat op de beweeglijke Farfan.

Pas tegen het einde van de eerste helft kreeg AZ wat meer vat op het energievretende spelletje van de Brabanders. Shota Arveladze was dichtbij een doelpunt na een prachtig steekpassje van Moussa Dembélé, maar de Georgiër verslikte zich in kansrijke positie in zijn eigen bewegingen. Aan de andere kant kopte Arouna Koné in vrijstaande positie in de handen van Sinouh.

Brutaal

Na de pauze gooide AZ de schroom van zich af en ontspon zich in Eindhoven een meeslepend voetbalgevecht. PSV wist zich in het eerste kwartier na de pauze geen raad met de Noord-Hollanders, die door goals van Dembélé en Jenner zelfs brutaal de leiding namen.

Dembélé (50e minuut) schoot na een mooie aanval hard raak. De goal van Jenner (61e minuut) was een inschattingsfout van Cocu en doelman Gomes die zijn indraaiende hoekschop verkeerd beoordeelde.

PSV leek geslagen, maar richtte zich toch weer op. Cocu bracht in de 65e minuut weer het evenwicht: 2-2. In het vervolg kregen beide ploegen de kans op de overwinning. AZ bleef echter aanvallen en die strijdwijze kreeg in de slotfase een beloning. Met een prachtig doelpunt bezorgde Danny Koevermans AZ in de 88e minuut eindelijk de felbegeerde overwinning tegen een topploeg in een uitwedstrijd: 3-2.

Barrière

AZ-middenvelder Demy de Zeeuw hoopt dat met de overwinning "nu eindelijk een barrière is doorbroken" De inmiddels vertrokken doelman Ronald Waterreus, die voor de winterstop een aantal wedstrijden bij de Noord-Hollandse club keepte, sprak vlak voor hij naar Amerika vertrok profetische woorden. De Zeeuw: "Hij hield ons voor dat je een keer een topper moet winnen om te weten dat het kan."

De Zeeuw vertelde na de wedstrijd dat hij wel het gevoel had dat er in Eindhoven iets te halen viel: "Maar in de eerste helft speelden we, denk ik, niet volwassen genoeg. De tweede helft gaven we meer druk naar voren. Het was nu of nooit. Dat pakte goed uit."

Verdediger Barry Opdam wist al langer dat AZ topwedstrijden kan winnen. "Het kwam er tot nu toe alleen nooit uit. Het is fantastisch om hier met drie punten naar huis te gaan."

Volgens doelpuntenmaker Moussa Dembéle bleef het team geloven in eigen kunnen en gaf dat de doorslag. "In de rust pepte iedereen elkaar op. We hebben in de tweede helft onze kansen gegrepen. Dit is goed voor de ranglijst en geeft ons veel vertrouwen voor de rest van het seizoen."

Van Gaal

Coach Louis van Gaal hoopt ook dat zijn team vertrouwen put uit de winst bij de landskampioen. "Vorig jaar hebben we de titel verloren tegen de topclubs. Het is nu voor de eerste keer gelukt. Nu moeten we zorgen dat het ook een tweede keer gebeurt."