MELBOURNE - De Nederlandse tennissers Martin Verkerk en Raemon Sluiter hebben vrijdag in de loting te Melbourne voor de eerste ronde van de Australian Open zeer sterke tegenstanders gekregen. Verkerk moet het opnemen tegen de Australiër Mark Philippoussis en Sluiter tegen de Rus Marat Safin.

Sluiter kan zich nu helemaal opmaken voor het duel met de Rus. Sluiter slaagde er vrijdag niet in om de kwartfinales van het toernooi in Auckland te bereiken. De Rotterdammer verloor in de tweede ronde van de Oostenrijker Stefan Koubek (6-3 3-6 6-1). De partij was donderdag wegens regen afgebroken bij de stand 6-3 0-1.

Krajicek

Richard Krajicek treft een Australische wildcardhouder tegenover zich, de 18-jarige Todd Reid. Sjeng Schalken treft een speler uit het kwalificatietoernooi. Hij weet pas zondag wat de naam van zijn tegenstander is.

Philippoussis

Philippoussis heeft de bijnaam 'The Scud' omdat hij een van de hardste opslagen uit het profcircuit heeft. De Australiër is wel zeer blessuregevoelig. Zo ging hij vorig jaar tijdens de US Open in New York door zijn knie tijdens de eerste ronde tegen Sjeng Schalken. Hij is inmiddels weer fit, speelde twee wedstrijden in Chennai en nam als laatste voorbereiding deel aan het demonstratietoernooi in Kooyong. Daar verloor hij vrijdag de halve finale van de Fransman Sebastien Grosjean.

Safin

Safin is de nummer drie van de wereld. Hij won in december voor Rusland de eerste Daviscup met twee triomfen. Vorig jaar was hij in Melbourne verliezend finalist tegen de Zweed Thomas Johansson. Pas kort voor de loting werd Safin fit verklaard voor de Australian Open, nadat hij had afgezegd voor de kwartfinale in Sydney. Hij had tendinitis (peesschedeontsteking) in zijn schouder.

Raemon Sluiter liet vanuit Auckland weten dat hij liever een speler van ander kaliber had getroffen in de loting van Melbourne. "Safin is een van de besten ter wereld. Maar als een speler van dat soort te pakken is, dan is het in de eerste ronde. Ik moet er daarom vol tegenaan gaan."

Krajicek

Todd Reid wil zijn landgenoot Lleyton Hewitt inhalen en overtreffen. De Australiër werd opgeleid in Florida bij Nick Bollettieri. In 2002 won Reid Wimbledon bij de jeugd. Vorig jaar kreeg hij voor het eerst een wildcard voor Melbourne en wist hij een set te winnen van de Fransman Nicolas Escudé. Krajicek zei vrijdag Todd Reid niet te kennen. "Ik heb hem in Adelaide heel even zien spelen en zag toen dat hij een goede backhand heeft."

Schalken

Sjeng Schalken, die bij de trainingen geen hinder ondervindt van zijn geblesseerde hand, vond dat hij het wel aardig had getroffen met een qualifier. "Niet slecht", meende Schalken, "maar in de kwalificaties zitten ook een hoop goede tennissers."