FRIMLEY GREEN - Dartster Francis Hoenselaar is er niet in geslaagd de finale te bereiken van de Embassy. De Nederlandse aanvoerster van de wereldranglijst verloor donderdagavond in Frimley Green verrassend met 0-2 van de Schotse Anne Kirk.

"Het leek nergens op", foeterde de Rotterdamse favoriete na afloop. "Vanaf het ingooien ging het niet goed. Bij de Embassy heb ik nog nooit een goede wedstrijd gegooid. Ik moet lekker groeien in een toernooi. Hier kom je op dat podium en dan moet je het ineens doen. Het was geen mentale kwestie, maar die pijlen vlogen veel te hoog."

Hoenselaar, die in de kwartfinale landgenote Karen Krappen met enige moeite (2-1) uitschakelde, kende opmerkelijk veel afdwalers. Met enige regelmaat leidde deze "spreiding" tot een score van 26 punten. Kirk knalde er al meteen een 180'er uit.

Ritchie Davies drong bij de mannen als eerste door tot de halve finale. De Welshman onttroonde titelverdediger Tony David. De Australiër had helemaal niets in te brengen en verloor kansloos met -0. De vorm die Davies aan de dag legde, deed de fans uit Wales uitroepen dat de opvolger van legenden als Leighton Rees en Richie Burnett er nu staat.

Davies deed al zeven keer eerder mee aan de Embassy maar had nog nooit de kwartfinale gehaald. Dat gemis maakte hij donderdag meer dan goed. Beide spelers haalden een gemiddelde van meer dan 31 punten per pijl. David gooide bepaald niet slecht, maar slaagde er domweg niet in de kansen die hij kreeg te benutten. In de tweede en derde set miste hij de cruciale dubbels.

Zijn opponent profiteerde koeltjes. Computerexpert Davies maakte de partij uit met een finish van 121: triple 20, 11 en dubbel bull. "Ik was daarvoor nog niet eens in de buurt geweest. De pijlen vlogen vanavond voor mij", zei de gelukkige winnaar met enige verbazing in zijn stem. David moest tot zijn verbijstering vaststellen dat een moyenne van 31,23 hem geen enkele set had opgeleverd.

Voor Bob Taylor eindigde de droom met dezelfde cijfers. Al was voor de Schot een troost, zij het een schrale, dat in zijn plaats een landgenoot doorging naar de halve finale: Gary Anderson. Deze verrassende verschijning bij de laatste vier was van mening dat de uitslag geflatteerd was. "Het had nooit 5-0 mogen worden. Bob heeft veel dubbels gemist."

Taylor vertelde dat die terechte constatering hem pijn deed. Hij had de tweede set voor het grijpen met drie pijlen voor de dubbel . "Ik was erg zenuwachtig en heb inderdaad weinig laten zien. Het is altijd moeilijk te spelen tegen een landgenoot en vriend. Maar ik ben wel blij dat er een Schot in de halve eindstrijd staat."