TURIJN - Ireen Wüst is zaterdag bij wereldbekerwedstrijden schaatsen in Turijn als tweede geëindigd op de 3000 meter. Alleen Europees kampioene Martina Sablikova uit Tjechië was sneller, 4.03,88 tegen 4.04,40.

Renate Groenewold werd vijfde in 4.06,02. Paulien van Deutekom finishte als tiende, Marja Vis als twaalfde en Gretha Smith als vijftiende. Na hun optreden op de olympische piste van vorig jaar kan Wüst en Groenewold deelneming aan de WK afstanden in Salt Lake City op de 3 km niet meer ontgaan.

Niet optimaal

Bij de EK allround in Collalbo had Sablikova recentelijk Wüst ook van het goud afgehouden. De olympisch kampioene op de 3 kilometer lag er niet wakker van dat dit in Turijn opnieuw gebeurde. "Ik was vandaag nog niet helemaal optimaal. Dat heeft met de voorbereiding op de WK allround van volgende week te maken. Logisch allemaal, hoewel ik liever had gewonnen."

Groenewold gaf een vergelijkbare verklaring. "Ik had er graag iets meer uitgehaald dan de vijfde plaats. Maar ik weet dat ik op dit moment nog niet helemaal fris ben. Deze tegenvaller zegt ook helemaal niets met het oog op de WK. Ongetwijfeld sta ik er over een week een stuk beter voor."