ROME - Bij ernstige supportersrellen op Sicilië is vrijdagavond een Italiaanse politieman om het leven gekomen. Het dodelijke incident gebeurde kort na de derby tussen Catania en Palermo (1-2) tijdens hevige vechtpartijen buiten het stadion.

Bekijk video 1

Bekijk video 2

De Italiaanse voetbalbond besloot vrij snel daarna alle wedstrijden in het betaalde voetbal voor onbepaalde tijd te schrappen. Ook de vriendschappelijke interland tussen Italië en Roemenië, die voor komende woensdag op het programma stond, gaat niet door.

Zelfgemaakte vuurwerkbom

Volgens mediaberichten zou de omgekomen agent in zijn gezicht zijn getroffen door een zelfgemaakte vuurwerkbom, die in de auto was gegooid waarin hij zat. De 38-jarige politieman overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De Italiaanse politie heeft vijftien personen gearresteerd die betrokken waren bij de rellen.. Wie verantwoordelijk is voor de dood van de agent, is nog niet bekend. Dat deelde de Italiaanse politie zaterdag mee.

Een andere agent raakte bij de vechtpartijen zwaargewond. Hij ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Bij de rellen raakten 71 mensen gewond.

Woedende aanhang

Het zeer beladen duel tussen de twee rivaliserende clubs liep volledig uit de hand, mede door de treffers van het bezoekers Palermo. Volgens de woedende aanhang van Catania waren beide doelpunten ongeldig. Het grimmige duel moest door de grote onrust op de tribunes twee keer voor langere tijd worden onderbroken.


Palermo-speler David Di Michele viert zijn winnende treffer. Niet veel later braken de onlusten uit.

De politie gebruikte traangas in het stadion om de vechtende meute in bedwang te houden. Na afloop van de wedstrijd gingen beide supportersgroepen buiten het complex van Catania opnieuw massaal met elkaar op de vuist.

Verloedering

De Italiaanse premier Romano Prodi heeft vrijdagavond voor een verloedering van het voetbal gewaarschuwd. Volgens hem heeft het voetbal in Italië een radicale ingreep nodig om aan het geweld een einde te kunnen maken. Hij sprak zijn steun uit voor het besluit van de Italiaanse voetbalbond om dit weekeinde alle voetbalwedstrijden af te gelasten. "Het is het juiste signaal en het is nodig om een degeneratie van de sport te vermijden".

De bond besloot niet alleen de prof-, maar ook alle amateurwedstrijden op te schorten. Voorzitter Luca Pancalli sloot niet uit dat de onderbreking langer gaat duren. Hij kondigde voor maandag overleg met premier Prodi aan. "Zonder drastische maatregelen kunnen we niet meer spelen", aldus Pancalli.