EMMEN - De Nederlandse handbalmannen kunnen plaatsing voor het Europees kampioenschap in 2004 al bijna vergeten. Oranje verloor in de kwalificatieronde ook de derde wedstrijd. In Emmen was Bosnië-Herzegovina met 22-20 te sterk.

In de eerste twee duels tegen Oekraïne was het verlies verwacht. Tegen Bosnië hadden de handballers echter de kans moeten grijpen om de tweede plaats in de groep te bereiken. De mogelijkheden waren voorhanden, maar de onervaren groep van de nieuwe bondscoach Henk Groener liet ze in de slotfase liggen. Bij rust stond Nederland nog voor met 11-10.

Slordig

In het tweede bedrijf sprongen de spelers te slordig met de kansen om. "Dat heeft te maken met onzekerheid", zag de coach. "De jongens wilden het te goed doen. Ze gingen nadenken hoe ze ballen erin wilden schieten, in plaats van blind te rammen. Dan wordt het gemakkelijker voor de keeper."

Ook de aanwezigheid van de routiniers Mark Schmetz (acht treffers), Patrick Kersten en Marco Beers bracht Nederland niet verder. De profs die in het buitenland hun geld verdienen konden het verschil niet maken.

'Plaatsing EK lastig'

Groener erkende dat plaatsing voor de beslissingsronde in juni, waar de EK-tickets worden verdeeld, nu wel heel lastig wordt. Nederland moet de overige drie wedstrijden, tegen Bosnië (zondag uit) en Estland (volgende week), winnen.

Tevreden over inzet

De coach was wel tevreden over de inzet van de spelers, van wie de meesten pas hun eerste kwalificatie afwerkten. "In handballand werd daar wat meewarig over gedaan, zo met allemaal jonkies beginnen. We hebben toch laten zien dat we een heel eind kunnen meekomen."