TURIJN - Schaatser Simon Kuipers vervangt zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden op de olympische baan in Turijn Beorn Nijenhuis op de 1500 meter.

Nijenhuis ondervindt nog teveel hinder van de liesblessure die hij vorige week bij de wereldbekerraces sprint in Heerenveen opliep.

Intensief

"We willen niet het risico lopen dat hij de rest van het seizoen mist", aldus zijn trainer Gerard Kemkers. "Hij is maandag, dinsdag en woensdag intensief behandeld, maar het herstel bleek nog onvoldoende."

De plek van de TVM-schaatser is voor DSB-rijder Simon Kuipers, die het zaterdag in de zesde rit moet opnemen tegen de Canadees Steven Elm.

Koppositie

Erben Wennemars en Enrico Fabris strijden tegen elkaar om de koppositie in het wereldbekerklassement op de 1500 meter. De Nederlandse nummer één en de Italiaan treffen elkaar in de tiende en laatste rit van de A-groep.

Bij de vrouwen stuit Renate Groenewold op de 3000 meter in de slotrit op Europees allroundkampioene Martina Sablikova. Ireen Wüst treft in rit negen de Duitse Daniela Anschütz.