SABHA - Het vrachtwagenteam van Gerard de Rooy heeft tijdens de achtste etappe van de Dakar Rally de eerste plaats in het klassement prijs moeten geven. De ploeg van de Brabantse chauffeur verloor in de rit van Ghat naar Sabha in Libië, met 727 kilometer het langste traject in de woestijnrally, kostbare tijd. Met een achterstand van ruim acht minuten op de winnaar Tsjagoeine kwam De Rooy jr. als tweede over de finish.

In de rangschikking na acht etappes staat de DAF-formatie iets meer dan een halve minuut achter de Russische concurrent. Door een tijdstraf van 5.30 minuten voor het team van Tsjagoeine viel de schade voor De Rooy donderdag nog relatief mee. Zijn team raakte in de achtste etappe bij twee haltes tijd kwijt. Eerst moest de vrachtauto grondig worden nagekeken nadat de teamleden een verdacht geluid hoorden. Er werden echter geen onregelmatigheden geconstateerd.

Bij de tweede stop reed De Rooy tegen een motor aan. Pas toen bleek dat de coureur ongedeerd was, kon de etappe worden voortgezet.

Vader de Rooy dertiende

Vader Jan de Rooy eindigde donderdag op de dertiende plaats, op 13.37 achter de winnaar. In het klassement belandde de veteraan op de vierde plaats, bijna twee uur achter de leider.

De dagzege bij de auto's ging naar de Japanner Hiroshi Masuoka. De Fransman Stephane Peterhansel, die als tweede eindigde, bleef aan de leiding in het klassement. Bij de motoren zegevierde de Italiaan Giovanni Sala. Zijn landgenoot Fabrizio Meoni klom naar de eerste plaats in het klassement.